Ga naar de inhoud

Unilocatie

De knoop is doorgehakt, het Klein Heiligland is de pineut – daar komt (als het aan het college ligt) de Unilocatie, zoals het nieuwe opvangcentrum voor verslaafden en daklozen is gedoopt.

Uit hoofde van mijn functie proefde ik vanmiddag even sfeer in de Heiliglanden en ik was niet de enige. D66-raadslid Louise van Zetten fietste me jolig tegemoet en kon melden dat zij zojuist al (haar modieus geschoeide) voet in het beoogde pand had gezet. De hangambtenaren ter plekke deden niet moeilijk, begreep ik uit haar woorden.

Bij nummer 84 aangekomen, zag ik Stephanie-Joy Eerhart staan. De schrijfster van Pappies kleine meid slaapt op straat had gezelschap van een vrouw met een notitieblokje. Ah, Grote Broer het HD was ook al actief…

Ik hoefde niet zo nodig naar binnen en slenterde terug. Dat in tientallen huizen nijdig-gele UNILOCATIE = OVERLAST raambiljetten hingen, mag geen verrassing heten.

Ik vond ook sporen van barmhartigheid en relativering. Sommige oud en wijs, van lang voor het collegebesluit: Tempus et aeternitas doceant, stond er op een gevel, ofwel ‘de tijd en de eeuwigheid zullen het leren’.

tempus et aeternitas

En het prachtige Hofje, opgericht als Gasthuys voor reizigers en pelgrims? Zou daar in 1440 ook bezwaar tegen gemaakt zijn, vanwege de lieden van twijfelachtig allooi die het aantrok? Op no. 58 herinnerde een gevelsteen aan het Weeshuis der Doopsgezinden.

Mij trof bovenal de vertolking van een minderheidsstandpunt in een aantal huizen. DAK- EN THUISLOZEN ETEN BROOD, GEEN KINDEREN, stond op een A4-tje. Of neem de bewonderenswaardige nuancering van deze poster.

ll  

Nog net geen YES IN MY BACKYARD!, maar het scheelt niet veel. Dat moet je maar op kunnen brengen! Ik weet niet of het mij zou lukken als het om mijn straat ging.

4 reacties op “Unilocatie”

  1. En zo is dat, Lidia! Hartverwarmend. Al ben ik ook trots op vrienden van mij, die pal tegenover de ingang van deze beoogde unilocatie wonen en toch geen protestaffiche op hun raam geplakt hebben. Vanaf de jaren 60 is burgerbetrokkenheid de rigueur, maar als het te nimby wordt, ervaar ik dat desalniettemin als niet echt chic.

  2. Ainoa en Jorick

    Die posters van dak&thuislozen eten brood geen kinderen is van ons! Dagelijks lopen er vele mensen voorbij die het lezen en vervolgens zwaaien of de duim opsteken. Vooral jongeren vinden het humor en gaan zelfs op de foto met onze posters. Staan ze te poseren voor ons huis, Briljant! Het doet mij/ons veel goed al deze positieve reacties. Bedankt!

  3. mooi stukje! en die vrouw die met Stephanie daar liep was ik dus, met mijn camera. Niet voor het HD, wat overigens wel de bedoeling was, maar voor t Straatjournaal.
    Wij hadden nl nogal een positief stuk gemaakt over de mensen die nu bij dag-nachtopvang en de Brijder wonen, en dat wil het HD liever niet plaatsen.
    Liever al dat negatieve gezeur van de bewoners van Klein Heiligland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *