Ga naar de inhoud

Stationsplein(2)

Over het nieuwe Stationsplein in aanbouw schreef het RaDa al eerder en niet altijd (zeg maar rustig nooit) in positieve zin.

Ik negatiefde hier over de krapte voor de bussen, de wachtkamer zesde klasse en de niet-verborgen gebreken. Ik was niet de enige, het stationsplein in aanbouw krijgt tot dusver een slechte pers. Men murmureert hier ter stede over een somber, Noord-Koreaans aandoend plein – hoe hebben ze het zo kunnen bedenken?

Gisteren ontmoette ik de bedenker, Oriol Casas Cancer, afgestudeerd aan de Escola Tecnica Superior d’arquitectura de Barcelona, nu wonend in Rotterdam. Ik was mee met de stadsdichteres, die een werkafspraak had met de Spaanse bouwmeester. Iets met in steen gebeitelde teksten – bij de opening van het plein in september zal blijken wat die twee hebben bekokstoofd.

Wat me erg voor de man innam was dat hij zich niet te groot voelde om ter plekke te improviseren met bakstenen en slingers met plakband aan elkaar bevestigde A4-tjes. Hij verwees onze ideeën en suggesties niet met een imperiaal gebaar naar de prullenbak.

Casal Cancer

Hij was geduldig en creatief en het belangrijkste: hij gelóóft in zijn plein. En toen we langs het nu al beschadigde natuursteen liepen, keek hij als een jonge moeder die zag hoe haar baby zijn eerste inenting krijgt.

In het station (op de eerste verdieping, het stuk boven de Burger King/ Smurfenking) houdt de gemeentelijke bouwopziener kantoor. Van daaruit ziet het plein er al een stuk mooier uit – en het helpt ook dat de bouwketen nu weg zijn.

stationsplein Haarlem

En daar weer boven (ik mocht even snuffelen) zit een met hout betimmerde zolder, die tot een jaar of zes geleden werd bewoond. Al dateerden de posters van véél langer terug. De Zandvoortste Grand Prix 1984 en de Keuze van Dick Advocaat. Opgehangen door mensen die qua muzieksmaak het middenste midden van de weg opzochten. De dames van LUV hangen boven (gokje) Udo Jürgens. En dan dat andere meisjesgroepje – ik heb geen poging gedaan ze te indentificeren, maar de sound die ze produceerden kun je in al zijn zuchterige zwoelheid ook zo wel oproepen.

LUV

7 reacties op “Stationsplein(2)”

  1. Kom op zeg, de Dolly Dots! Met links (brunette) de in Haarlem geboren Esther Overbeek en rechtsonder Angela Groothuizen. 🙂

  2. @Richard: Ahhh… nu je het zegt! (Het zou zelfs kunnen dat mijn zus – (geboren 1963) die poster op haar kamer had, maar ik (geb. 1953) haalde daar natuurlijk mijn neus voor op.
    @peter: ik heb diep doorgezoomd en weet inmiddels wie het is – geen Duitser en meestal draagt ie veel sjiekere pakken op foto’s. Oplossing volgt.

  3. Alle Ferryzeggers hebben gelijk! Wat een mooi, onschuldig plaatje van hem trouwens.
    @ijsje: HA, IJSJE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *