Ga naar de inhoud

Tussen Waag en Koops

Waarom daar laat zich raden, maar waarom het gevoel me juist die dag besloop kan ik niet bedenken. Ik ben er wel vaker bij als de Haarlemste Haarlemmers urenlang in elkaars drankdoordrenkte gezelschap verkeren.

Misschien had ik zelf niet genoeg gedronken; dat ik net had gehoord van een vriend wiens gezondheid een opdoffer had gekregen, speelde vast ook mee. Hoe dan ook, ergens in de Damstraat, tussen het geroezemoes in De Waag en de drukte bij Koops, stond de voorspelbare alcoholiciteit van het gebeuren me ineens tegen.

‘Is life worth living? It depends on the liver’, vond ik altijd een aardig humorgrapje, maar nu had ik ineens medelijden met die wanhopig zwoegende levers, die bekneld in uitstulpende buiken voor het baasje probeerden te redden wat er te redden viel. Op vele wangen lichtte de couperose paars op, andere gezichten hadden na decennia routineus zuipen een doorzichtige rosé-teint aangenomen. Over de zwaarste gevallen heb ik het maar liever helemaal niet.

Sommigen kunnen niet beter, anderen weten niet meer beter, daar gaat het me niet om. Sommige van die drinkmensen zijn me echt dierbaar, begrijp me goed, en ik heb geen aanvechting in cafés een tractaat van de Blauwe Knoop te verspreiden. En ja, zodra de zon schijnt, zien jullie me heus wel op een terras met een stevig biertje – zo bedoel ik het allemaal niet.

Ik weet niet wat ik allemaal bedoel, maar dat intense, plotselinge gevoel van afkeer, tussen De Waag en Koops, zal me voorlopig nog wel even bijblijven.

5 reacties op “Tussen Waag en Koops”

  1. Kan het invoelen, maar zou het kunnen dat er ook iets kool-en-geit-spaarderigs in jouw berichtje is geslopen? Eens lekker goed al die zuiplappen flink de tering schelden met naam en toenaam, helpt best wel. En wat bedoel je met ‘die dag’? Was het inderdaad heavensfartday of gewoon de 20e?

  2. @Carel: Nee! Het is míjn gevoel / afkeer. Ik hoef daar niet te komen als ik niet wil. En ‘naam en toenaam’? Daar kan je last mee krijgen… Stel dat ik per ongeluk een vooraanstaande drinker vergeet!

  3. Teveel keer dezelfde politici en journaille gezien in Koops die elkaar fijn in stand houden??

  4. Ach al diezelfde hoofden die je ziet dan wel in Koops of in de Waag zullen je ook wel eens vervelen of het was de drank die je niet trok. ligt eraan of je niet teveel van die versnaperingen neemt op alcoholisch gebied. En anders ga je toch eens naar een andere kroeg Crackers bijvoorbeeld, kan ook heel leuk zijn, andere mensen andere sfeer. En Jeltes ja die was leuk een hele tijd, anno nu schijn je daar heel vroeg te moeten zijn aangezien maar geopend zijn tot een bepaalde tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *