Ga naar de inhoud

Pislink

Dode links links, dode links rechts en daartussenin honderden dode… ‘684 broken links’, meldt WordPress me (and still counting?).

De restauratie van het RaDa-archief vordert gestaag, maar die hyperlinks zijn een plaag. Tussen die 684 zitten niet eens alle URL’s die nog verwijzen naar het oude, vernielde RaDa en andere Weblog-weblogs (mogen hun systeemwanbeheerders eeuwig branden in de cyberhel!).

Maar ik wil hier iets anders aankaarten. Denkend aan het Grote Wereldwijde Web, zie je een spin voor je die nijver nieuwe draden vlecht. Het web groeit, zo weet je, en je vergeet de draden die knappen en er los bij bungelen of worden vervangen door andere. Trouwens, draden? Hele segmenten zijn zoek. ik noem maar wat: doordat Grote Broer het HD zijn webstek heeft aangepast, doen de verwijzingen naar die oude stukjes het niet meer. Hebben ze die stukjes zelf nog wel, vraag ik me af?

Mijn favoriete dichtstbijzijnde favoriete provincie, de provincie Noord-Holland schoont de bestanden ook rigoureus op. Amper een link die het nog doet. De actie Weet Jij Veel is verdrongen. Zojuist heb ik in een bang moment ‘Ton Hooijmaijers’ ingevoerd in hun zoekmachine. Pfff, de ooit zo Gereputeerde Gedeputeerde is nog niet helemaal uit het digitale geheugen gewist, dat is nog iets…

Op de smartsite van de gemeente Haarlem zijn foto’s van oud-raadsleden niet meer te vinden en zo is er veel meer dat je de vluchtigheid van de actualiteit doet inzien. Stadion Oostpoort zal nooit van de grond komen (> error 404) en de link naar campagne Haarlem Smaakt Naar Meer doet het niet meer. Hoe lang kunnen we ‘Unilocatie’ daar nog vinden? En zo zou ik nog lang, lang door kunnen gaan. En dat binnen een bestek van zeven jaar!

Kan de Stichting Digitaal Erfgoed ook een alarmfase afkondigen? Shit, ik kan geen link naar ze vinden…

3 reacties op “Pislink”

  1. O, Marius, ik kan me je frustatie goed voorstellen! Wat erg dat een belangrijk deel van hetgeen je hebt opgebouwd verloren is gegaan. Als ik dit zo lees zou je eigenlijk screenprints moeten maken van de pagina’s waar je naar doorlinkt en die met je stukjes op schijf zetten. Pas dan blijft de oorspronkelijke versie van het RaDa intact. En die schijven zou je per jaargang kunnen laten archiveren bij het Noord-Hollands Archief. Maar wat een werk zal dat zijn. En niet handig ook want dan bestaan er twee verschillende versies RaDa, één dynamische en één statische. Jemig, je zou toch denken dat er ergens op het WereldWijze Web een handigheidje te vinden is om het RaDa online intact te houden?

  2. @Gonda: Ach, het RaDa redt zich wel; ik peuter (soms geduldig, soms ongeduldig) door aan die linkjes. Maar die doodlopende verwijzingen deden me ineens beseffen dat je van allerlei berichten / documenten veronderstelt dat ze ‘veilig’ ergens staan, terwijl de systeembeheerders ze allang hebben gewist. Of daar misschien nog iets belangrijks tussen zat is niet meer vast te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *