Ga naar de inhoud

Gevaarlijk leven

Toen Usain Bolt gisteren het erepodium beklom, heb ik nog even speciaal opgelet of er niet óók zo’n bordje stond.

uneven surface

En toen Felix Sanchez, winnaar van de 400 meter horden, later datzelfde podium besproeide met tranen, verwachtte ik behalve een vrijwilliger met dweil ook een bordje Caution, slippery floor.

Ik was onlangs op wandelvakantie aan de kust van Northumberland, boven Newcastle. Traditioneel een streek van stoere vissers en mijnwerkers, stevige drinkers en vloekers. Maar wat is er gaande in het land van John Bull?

Je struikelt er over de waarschuwingsbordjes. SHEER DROP boven een steile afgrond kan ik billijken, evenals DANGEROUS CURRENTS (BATHING UNSAFE) voor wie de plaatselijke omstandigheden niet kent. Voor de stedeling BULL IN FIELD en COWS WITH CALVES CAN BE AGGRESSIVE en – nou vooruit – FLYING GOLF BALLS voor de toerist die alleen bekend is met midgetgolf. Voor roekeloze dakdansers is deze misschien nog nuttig.

danger keep off

Veel vaker is de uitleg wel erg elementair. In een pierenbadje zit als het goed is water en een langdurig verblijf onder water is af te raden voor kinderen zonder kieuwen. Zoals iedere moeder weet, zou je denken. Maar niettemin…

paddling poo

Nog een levensles: wie valt kan lelijk terecht komen. Dus doe het niet! ‘Please take care as historic sites can be dangerous. Please be aware of trip and slip hazards, steep slopes and sudden drops and deep water.’ Je bent op historische plaatsen je leven niet zeker, daar komt het eigenlijk op neer, en hetzelfde geldt voor onhistorische plaatsen.

Dat ouders hun hummels aan de riem moeten houden op sommige plekken is niet meer vanzelfsprekend. 

MEMORIAL

Een uitstalling van grafmonumenten en gedenkstenen bij Berwick-upon-Tweed was door de ondernemer voor de zekerheid voorzien van deze tekst:  THE MEMORIALS ON DISPLAY ARE NOT SECURE AND IT IS DANGEROUS FOR CHILDREN TO PLAY ON OR NEAR THEM (bejaarden kunnen hun goddelijke gang gaan, RaDa, reda).

Soms weet je ondanks de welgemeende waarschuwing nog steeds niet aan welk risico je zou moeten ontsnappen.

confined space

Op een putdeksel trof ik dit bordje aan: WARNING CONFINED SPACE. Waarschuwing, krappe ruimte. Is dat om dikke krakers af te schrikken?

Wel nuttig vond ik de waarschuwing aan automobilisten die een bedevaart naar Holy Island (Lindisfarne) willen maken. Het eiland is alleen bij eb te bereiken; bij vloed staat de weg onder water. En ja, dan kan dit gebeuren als je de getijdentabel niet raadpleegt en op je beschermengel vertrouwt.

Holy_Island causeway

Nou, dat was het weer voor vandaag. Tot morgen en wat er ook gebeurt, DOE VOORZICHTIG!

1 reactie op “Gevaarlijk leven”

  1. Ik vind dat tot apostrophe weggekraste elletje in “paddling poo’s […] can be hazardous” zeer terecht en helemaal niet overdreven! Voorbij peddelende drollen laten een hekgolf van e-coli bacteriën achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *