Ga naar de inhoud

Vrouwendebat

Vorige week schreef ik een mislukte politieke column, aanvankelijk bestemd voor een PvdA-debat hier in Haarlem en vervolgens voor de prullenbak, waaruit ik hem net weer heb gered. Die mislukte column begon zo:

Soms heb ik een droom. Een ondemocratische droom. Ik droom dat ik in een medialandschap leef waarin het Verkiezingsdebat is vervangen door het lijf-aan-lijfgevecht.

Een reeks primitieve confrontaties tussen de lijstaanvoerders. Sybrand van Haersma Buma met speer, slechts gehuld in een peniskoker met CDA-logo, neemt het in mijn droom op tegen Alexander Pechtold – naakt en beschilderd in de groen-witte oorlogskleuren van D66. De verliezer moet vier jaar zijn wonden likken in de oppositiebanken, de winnaar neemt het in de volgende ronde op tegen Geert Wilders. Wilders zwaait dreigend met een botte bijl; zijn torso is poepbruin geschilderd en zijn haar sneeuwwit – mijn droom is niet gespeend is van ieder realisme – en Geert waant zich al zeker van een plaats in de halve finale – tegen Jolande Sap of die kleine Samson.

Helaas, ik vermoed dat we het voorlopig nog moeten doen met de primitieve rituelen van nu. (Gevolgd door het nodige gemopperdefoeter over het geredekavel in het debatcircus.)

Maar vannacht zag ik op TV het vrouwendebat op Fontys Hogeschool van 29 augustus, met vijf runners-up op de kieslijst: Edith Schippers (VVD), Renske Leijten (SP), Jetta Klijnsma (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Mona Keijzer (CDA). Geleid door Rob Trip, in het publiek 300 eerstejaars journalistiek.

Wat een verademing! Ik heb met plezier zitten kijken. De dames kenden hun zaakjes, gingen er fel in, deden af en toe een concessie. Weinig prefab antwoorden, ze benutten de kans hun standpunten te onderbouwen. Ze biechtten hun frustraties als Kamerlid op en af en toe was er een vergezicht. Vrouwen, we moeten ze het land toevertrouwen…

2 reacties op “Vrouwendebat”

  1. Jammer dat onze nummer 2 niet mee mocht doen, zullen de GroenLinksers wel gedacht hebben 🙂

  2. Marius (RaDa-reda)

    @Anna: Wanneer komt jouw tijd nou eens? Of moet je eerst 100.000 flyers hebben uitgedeeld om te klimmen in de GL-partijhiërarchie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *