Ga naar de inhoud

Onzichtbare erotiek

‘Een lange, vriendelijke, bescheiden man, geen prototype VVD’er. Principieel.’

Dus geen gedrongen, barse opportunistische blaaskaak, zoals het gros van zijn liberale partijgenoten – dat was een welkome afwisseling voor Annalaura Molducci toen zij onze oude/nieuwe wethouder Cornelis Mooij interviewde voor Grote Broer het HD (22 sept.).

Er staat één flater in het vraaggesprek. De ‘fooi van Mooij’ wordt toegeschreven aan de brave Joyce Langenacker ipv aan haar voorgangster als PvdA-fractieleider, Marjan Zoon, die het destijds wel een leuke alliteratie vond. Molducci hield zich toen nog bezig met doorligproblematiek en bekkeninstabiliteit; haar tranfer naar de politieke redactie is van betrekkelijk recente datum. Geen excuus, maar wat mij bevreemdt is dat niemand bij de krant zo’n fout eruit vist. Lezen ze elkaar wel?

Ironie: Mooij zelf zegt aan het begin van het gesprek ietwat minzaam dat hij afziet van inzage vooraf. 

Afgezien van deze ene smet heeft ALM goed werk geleverd. De RaDa-reda las met extra belangstelling over Mooij’s ‘samenwerking’ met Gereputeerde Gedeputeerde Ton Hooijmaijers (nog steeds in kamerjas?). En nadat hij was weggevlucht van de provinciale aperots, wijdde hij zich in de studeerkamer aan een (tot op heden onvoltooid) proefschrift over de Tweede Kamer tussen 1815 en 1848. Zijn opvattingen over kunst en cultuur (deel van zijn Haarlemse portefeuille) klinken weldoordacht.

Eruditie gekoppeld aan bestuurlijke ervaring… al met al zouden we best wel eens een goeie aan Mooij kunnen hebben, lijkt me. Alleen wat betreft zijn libidineuze voorkeuren houdt de RaDa-reda een slag om de arm. Tijdens zijn eerdere Haarlemse wethouderschap (1990-1998) zat hij net als nu in de 18e eeuwse schepenkamer, naast de Muggenmeester. Over het toenmalige interieur zegt hij:

“Ik had ook een erotisch kunstwerk, het was een sculptuur die verder niemand als erotisch herkende maar die het wel was.”

Over zo’n zin kan ik lang (en vruchteloos) piekeren, beste Raarlemmers. Wat kan dat nou geweest zijn? Bestaat het solo-erotische beeld nog? Komt het weer terug in die kamer? Cornelis, kunnen we het misschien ergens zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *