Ga naar de inhoud

Paddegat III

Het heen en weer krijgen ze in de Haarlemse politiek van het fietspontje tussen Haarlem-Zuid en Schalkwijk.

Het voer voor het eerst op 30 augustus, na eindeloos, tamelijk gênant gesteggel in de gemeenteraad en een barrage van bezwaarschriften van de voorname luiden uit Zuiderhout, die vreesden dat een tsunami van paupers hun dreven zou overspoelen.

Het taaie verzet mocht niet baten, er kwam een pontje. Maar wat voor een! Onmiskenbaar een compromispontje. Model glasbak, en de brave vrijwilligers die het pogen te besturen worden er tureluurs van; zodra er een bries opsteekt, wordt het als een veertje … [zin afgebroken wegens al te betreurenswaardige woordspeling].

Hoe heeft een ooit trotse zeevarende natie dit kunnen laten gebeuren?

Afgelopen week is het pontje, dat zich ondanks zijn komieke uitvoering mag verheugen in een grote populariteit (500-800 mensen per dag), uit de vaart genomen; het krijgt een heuse kiel en een kapotte stootrand wordt gerepareerd. D66 (tegenstander sinds het eerste uur) was er als de kippen bij om te jeremiëren over de oplopende kosten.

Een beetje klein, vindt de RaDa-reda dat. Het zou de partij sieren om met een zeewaardig alternatief te komen voor dat pieremagoggel. De Paddegat III bijvoorbeeld.

Paddegat

De RaDa-reda zag ‘m gisteren liggen aan de opgeknapte Spaarneoever als tijdelijke voorziening voor fietsers nu de Prinsenbrug wordt gerenoveerd. Wat een dotje!

De schipper was niet erg toeschietelijk toen ik vroeg wat zo’n pontje kostte (zijn dienst zat er net op), maar ik wist het meteen. Zó eentje moeten we en geen ander!

P.S. Ere wie ere toekomt: Richard Stekelenburg twittert me zojuist dat hij een plaatje schoot van de twee pontjes samen: zie hier.

Nagekomen P.S. : Max Sipkes filmde het pontje bij forse zijwind: Tobbedansen op het Spaarne

2 reacties op “Paddegat III”

  1. Aangaande gesteggel in de afgelopen twee jaar, kan ik iedereen de lectuur van de 37 vragen van Wybren van Haga (VVD) aan het college van B & W aanbevelen. http://www.zhvh.nl/docs/20110303_vvd_vragen_pont.pdf
    Vraag 17, 18 en 19 over de wenselijkheid van een blusboot en een reddingsboot zijn m’n favorieten, maar ook de vele zorgelijke vragen over de aan- en afvoerroute (het levensgevaarlijke kruispunt Belgielaan – Europaweg!) zijn hilarisch. Nu ik die vragen weer lees, bedenk ik me dat het wel meevalt met het mentaliteitsverschil tussen de VVD en de Partij van de Albedil (dixit Hans Wiegel). Dat kabinet Rutte/Samsom komt er wel.

  2. @Harrie: ‘Wybren zal zich gaan inzetten om de regeldruk te verminderen en het systeem efficiënter, simpeler en duidelijker te maken’ schrijft hij op zijn homepage. Dat nobele streven spreekt niet bepaald uit die 37 vragen. Wat een goudmijntje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *