Ga naar de inhoud

Slechte mensen

Bas Heijnes NRC-column heet vandaag ‘Slechte mensen.’ In volgorde van opkomst Ton Hooijmaijers, Willem Holleeder en Bram Moszkowicz. Ook verderop in de krant deden de slechte mensen het goed: ze sjoemelden er lustig op los namens de zorgverzekeraars en in de jeugdzorg was niemand veilig voor misbruik.

Genoeg slechte mensen voor vandaag, besloot ik, nadat ik ook nog een dosis cultuurpessimisme van Paul Verhaeghe tot me had genomen. Tijd voor verse koffie, een krakeling en (Haarlem heeft er een serieus te nemen schrijver bij!) de eersteling van Joubert Pignon, Er gebeurde o.a. niets.

Maar slechte mensen laten zich niet zomaar in de hoek zetten. Op p. 83 begint het stukje De racist als volgt: ‘Laatst probeerde iemand me over te halen om racist te worden. Zelf was zij ook racist. Het beviel haar goed. Ik zei dat het racisme niets voor mij was. Veel te beperkt. Alle mensen zijn slecht, of hun huid nu bruin of roze is.’

Onverdrijfbare slechte mensen bevolkten vanaf dat moment mijn hoofd, zozeer dat ik meteen aan ze dacht toen ik in het Kenaupark dit kwetsbaar uitziende kabouterhuisje zag.

kabouterhuisje

Kijk nou toch eens, wilde ik roepen. Kijk nou toch eens! Met hoeveel toewijding en vlijt daaraan is geknutseld. Dagenlang, dat kan niet anders. Sprokkelhout op maat gezaagd, keurig opgestapeld bij de kachel, dat rode puntmutsje, een petieterig mattenkloppertje in de hand van de kabouter, een gietertje…

En moet je zien, ééénig, aan de waslijnen hangen echte kleertjes en handdoekjes. Gemaakt door GOEDE mensen, dat kan toch niet anders?

kabouterwaslijn

In mijn hoofd werd schamper gelachen. Slechte mensen geloven niet in goedheid.

6 reacties op “Slechte mensen”

 1. Dank je wel. Op de foto zie ik dat wij net waren geweest. Afgelopen weken hebben we kastanjes verzameld, hout neergelegd, kaarsjes aangestoken etc. We zijn bezig met nog een paar huisjes. Dit maakt zelfs ons jong en hopelijk wordt dit gevoel gedeeld 😉

 2. Prachtig! Ik ben zeer verheught om te zien dat er nog goed is op deze aarde. Ik zouw willen dat iedereen nog in contact stond met hun innerlijke ik en de eerlijkheid van een kind hebben. Ik hoop dat de slechte mensen dit niet zien want die moeten nu eenmaal andermans geluk kapot maken.

 3. Hi Marius,

  I came across your link and forwarded it to Reinout. I didn’t start the kabouterhuisje, but I am one of the people that goes there daily to just add something to it. Yesterday (after your pictures) we added a mini porcelain set with flowers, some more parapharnelia and an umbrella to the kabouter. It’s really sweet that people are doing this (I left a mirror there the other day and unfortunately someone took it). So yes, apart from spreading some love and friendliness, it is interesting to see if people will respect it. Our idea is to make several more houses in the Kenaupark and I have contacted some wood companies to see if they are willing to sponsor the project. In any case it is great for the children and your pictures made me really happy.

  Loads of love from Kenaustraat.

  Susanne

 4. Marius (RaDa-reda)

  @Susanne e.a. : I never realised it was a work in progress, and an interesting social experiment at that… The umbrella will stand the kabouter in good stead, I am sure, what with winter approaching. We may meet at the tree!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *