Ga naar de inhoud

Anti-roos

Dat stond me nog wél vaag bij, dat er in Haarlem een kunstwerk van 33 ton was zoekgeraakt. Een ambtenaar droeg het in een plastic tasje, hij moest het van de wethouder van Cultuur laten taxeren en tja, voor iemand er erg in had, had een vingervlugge snoodaard het sculptuur verdonkeremaand!

Nee, het zat anders. De Roos (Phyllotaxis) van kunstenaar Sjoerd Buisman stond met palen verankerd in het Reinaldapark en was ineens pleite. Search me, zeiden alle betrokkenen – ja, nee, ja, nee, er wordt momenteel weliswaar druk gebulldozerd in dat park, maar 33.000 kilo kunst, schoon aan de haak… Nee, die Roos kan niet ver weg zijn. Hangt ie niet per abuis in het Frans Hals Museum?

Afijn, nadat de vermissing een half jaar geleden in Grote Broer het HD werd gemeld, vernam ik er niets meer van. Voor mij was het een cold case.

Tot ik gisteren door Gouda liep in de buurt van het station. Ik maakte me sterk dat… Ja, hoor, dat was ‘m! Ik moest een trein halen, er was geen tijd voor diepgravend onderzoek. Dus ik nam alleen snel een foto als bewijsmateriaal, zodat onze Haarlemse cultuurpolitie een takelwagen op dit gevalletje roofkunst af kon sturen. De stad zou me dankbaar zijn.

Niet de Roos

Mmmm… Thuis wachtte me een deceptie toen ik mijn foto naast die van de echte Roos legde.

phyllotaxis_sjoerd_buisman_1985_91790609

Wat ze daar in Gouda hadden was een soort negatief, een anti-roos. Hij zou als een dekseltje op ‘onze’ roos kunnen worden gelegd, stel dat we die nog hadden.

Gouda is dus onschuldig. Duizend RaDa-excuses voor mijn ongefundeerde verdenkingen. En als ik hullie was zou ik voor de zekerheid toch nog een hangslot aan dat kunstobject vastmaken. Want het is zo te zien een paar ton lichter dan dat van ons en voor je het weet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *