Ga naar de inhoud

Verdigris

Straks is de stadsdichteres weer gewoon huisdichteres. Het einde van haar tijdperk nadert en gisteren maakten de kandidaat-opvolgers hun opwachting in de Doelenzaal.

Ah… Lidia is me voor (klik hier) en haar verslag doet recht aan aan de avond. Lucas Hirsch beledigd? Als het zo is, kan ik me daar van alles bij voorstellen. Qua statuur en literaire ambities steekt hij als dichter ver boven de meeste anderen uit en dan verwacht je niet op deze manier afgeserveerd te worden in een voorronde. Anderzijds sprak uit de selectie van zijn gedichten nul verbondenheid met Haarlem en ook anderszins maakte hij niet duidelijk waarom hij de stad graag zou willen dienen.

Het siert Lucas trouwens dat hij vandaag op zijn weblog van een eventuele gekrenktheid niets laat blijken. Hopelijk neemt hij wraak met een 50 pagina’s tellende, Leaves of Grass– achtige ode aan de stad (of een hekeldicht over alle minkukels hier ter stede, ook goed).

De oogst aan couleur locale gisteravond was tamelijk mager: Hildebrandt 2x, de Oude Bavo van Saenredam, de Fiets-in (de Kenaukelder als het aan Nuel Gieles ligt, de Spakenburcht voor het RaDa) en Haarlem-Oost. En er is toch zo veel waarover je zou willen schrijven.

Wij hebben een strikte (poëzie/proza) taakverdeling hier thuis, maar een beeldrijm wordt me meestal wel vergeven. Verdigris bijvoorbeeld. Dit sculptuur zag ik bij een bekende in de voortuin staan.

omhelzing

Het was gedumpt in een container, hij had het gered en gerestaureerd (het is van polystyreen) en geschilderd in de kleuren van de koepel van de nieuwe Bavo. Vanaf een straathoek kon je ze allebei zien, en die Bavo wilde ook wel even voor me poseren (als ik de onflatteuze steigers maar wegliet).

nieuwe Bavo

Ten slotte, als ik me nog even kwaad mag maken… Dit is de Vleeshal, beklad.

vleeshal beklad

Door een wrokkige kunstenaar, naar ik aanneem. Maar niet een die ik een atelier zou aanbieden als ik er toevallig twintig over had. Er hing trouwens geen naamkaartje aan de poort.

4 reacties op “Verdigris”

  1. Het zal niet makkelijk zijn voor de nieuwe stadsdichter om Sylvia op te volgen. Velen zullen haar prachtige Haarlemgedichten en dito voordrachten gaan missen. Is er al een initiatief om haar stadsgedichten te bundelen, van de gemeente bijvoorbeeld?

  2. Ik las het net, en ja wat moet ik er allemaal over zeggen. Nu als je alle schijn van oneerlijkheid wil vermijden dan moet je een jury benoemen die allen niet in de stad wonen, je neemt ze buiten de stad. Beverwijk zal ook wel een stadsdichter hebben, Amsterdam bijvoorbeeld ook. Neem je een aantal stadsdichters of dichteressen die nu al in functie zijn en die zet je neer als jury voor de benoeming van deze stadsdichter of dichteres. Oud stads dorpsdichters mag ook. Zolang ze maar niet uit de stad Haarlem komen. Dan is elke schijn van vriendjes politiek, belangenverstrengeling etc… verdwenen. Want zeg nu zelf, het is wel vreemd dat het ampzich genootschap binnen de kringen van de jury een heel groot aandeel heeft, En daarbij in het blog van Lucas, staat ook te lezen dat hij benadert werd door iemand uit het genootschap om mee te doen.
    Nu heb ik een beetje gekeken op het virtuele net hoe de gehele procedure publiekelijk wordt aangekondigd en je komt uit op de site van de stads bibliotheek. Niet een al te druk bezochte site met alle respect, wil je iedere dichter, dichteres een kans geven in Haarlem doe het dan publiekelijk in een de lokale krant, lokale radio, televisie.
    Dat trekt meer deelnemers en staat ook netter omdat je in die functie ook nog aardig veel geld krijgt voor minimaal 6 gedichten die je dan moet produceren. Meen uit een oud verslag uit 2009 te hebben gelezen dat het jaarlijks 5000 euro is, aardig bedrag moet ik zeggen wat je dan krijgt voor die vier jaar.
    Kijk als je voordat soort bedragen stadsdichter bent en er is een verkiezing voor dan mag het heus wel breder worden aangekondigd, zodat meer mensen er kans op maken om in aanmerking te komen voor die functie, anders is het zo dat de verkiezing al lijkt te bestaan uit vriendjes die vriendjes kiezen, om er aan mee te doen voor het geld wat ze dan krijgen als ze de titel stadsdichter of dichters binnenhalen. Bies heeft nu de Kuijer latten genomen, P.M. Delèfre ook, hou je er twee over. de keuze is of Nuel die voor het Haarlems dagblad schrijft (kunst en cultuur doet ie geloof ik) of mevrouw Anneruth Wibaut die meen ik een lerares is. Het beste zou zijn de verkiezing op nieuw te houden, want dit draait op een drama uit. Waarbij ik eerlijk moet zeggen dat Lucas een punt had in zijn blog. Desalnietemin is de knuppel in het hoenderhok gegooit want over de vorige verkiezing waren er ook al strubbelingen over het hele gebeuren zoals ik ergens had gelezen, amateuristisch van opzet, eerlijkheid, waren begrippen die toen al vielen. Waar ze op gebaseerd waren weet ik niet, lees alleen nu over deze rel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *