Ga naar de inhoud

Ritselaar

Gisteren liep ik voor het eerst in tweeënhalf jaar weer eens langs de Europaboulevard in Buitenveldert. Vijf jaar geleden schreef ik er een speels herfststukje over, omdat het zo goed ritselen is daar. Je ziet wel waarom.

ritselblad

Dat brengt mij op het volgende: Haarlem eert op 30 oktober Harry Mulisch, zijn ‘enige ereburger’ (mysterie: waarom is er eigenlijk nooit een tweede bij gekomen?), met een door Wim Vogel uitgestippelde wandelroute ; daar kan niemand tegen zijn. Ook levert Haarlem Shitty City Marketing folders met een Italiaanse en een Vlaamse route door Haarlem en bestaat er een monumentenwandeling. Daarnaast kennen we een stadstuinwandeling en dan houdt het wel zo’n beetje op.

Waar blijft de eerste Haarlemse ritselwandeling?

Op het PAVOHOVAHA-hoofdkwartier, zoveel is mij wel bekend, wordt al jaren met man en macht gedroomd van een Alternatieve Vier Seizoenen Wandelgids, voor treuzelaars en neuzelaars en iedereen die niet gefixeerd is op de kortste/snelste weg van A naar B.

Daar zal dus in elk geval een aanbevolen ritselroute in komen (waar moet je daarvoor zijn in Haarlem? De Dreef misschien?) en een fossielenroute (zie ook hier). Tevens een huppelroute, een haasje-overpad, lekker-glad-asfalt-bij-ijzel-wintertips, een sombere, slofslof-ik-zie-het-totaal-niet-meer-zittenroute, een slagregen-in-het-gezicht-straf-mij-Heer/Weer-ponchotocht, een lekker-met-kaplaarzen-door-de-blubber-spetterfeest, een muurbloempjeswandeling en een speurtocht naar knoestige bomen met gezichtjes in de stronk. Een lentebloesemwandeling, een kikkerdrilwandeling, een koetennestwandeling. Een besjes-op-zijn-best-wandeling. Er moet een zigzagroute in en een afwisselend linksaf-rechtsafwandeling van Zuidoost naar Noordwest. En een vergeet-de-tijdroute, die langs geen enkel uurwerk voert. Een met-de-blik-omlaagwandeling langs Haarlems putdeksels hoeft alleen nog maar op papier gezet en de parkeergaragesafari is in principe ook zo gepiept. En wat te denken van een parcours voor ‘XXS only’, met smalle steegjes als de Slagerspoort?

Maar ja… Hoe gaat dat?

De PAVOHOVAHA was vandaag onbereikbaar voor commentaar op de trage vordering van het productieproces, hetgeen op zich wel verklaarbaar is. Die lui lopen heerlijk te ritselen, zolang het nog kan.

P.S. de PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) heeft een eigen categorie

2 reacties op “Ritselaar”

  1. Leuk, ik ben dol op wat in de volksmond ‘experimental tourism’ wordt genoemd. Je afwisselend linksaf-rechtsafwandeling herinnerde me aan een geliefde zondagmiddagactiviteit van m’n oudere broer en ik in de jaren vijftig. We noemden het knobbelen. Bij elke straathoek bepaalde de worp van een luciferdoosje of we linksaf of rechtsaf gingen. Viel het doosje (Goossens – Sigarenhandel – Schotersingel) op de plaatjeskant dan gingen we naar rechts en anders gingen we naar links. Zo kwamen we op plekken waar we anders nooit kwamen.

  2. @Heeft niets te maken met wandelen, wel met dobbelen/knobbelen: bij de Dobbelslam in Utrecht lezen de dichters voor uit eigen werk, waarna met een worp van de dobbelsteen wordt bepaald hoe kritisch of lovend de juryleden moeten zijn… Het beste jurylid krijgt een prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *