Ga naar de inhoud

Dakloze

Vanaf december komt er een maandelijkse column van mij in het Straatjournaal. Gisteren was de deadline voor de eerste. Eigenlijk had ik ‘m zaterdag wel zo’n beetje af, maar ja…

Dan begint het: moet dat gedachtestreepje geen puntkomma worden? Tussen haakjes zou ook nog kunnen. En ‘tevens’ is bij nader inzien wel ietwat plechtstatig, doe ook maar gewoon ‘ook’ ook. Hoewel, ‘ook’… Wat een raar woord eigenlijk, ‘ook’, hoe meer ik er naar kijk. En in regel drie staat het ook al… ‘Eveneens’  zou ook kunnen. Ook, tevens, eveneens, daarenboven, ook, evtens, tevens, daarnaast, ook… (5 minuten later) Ach, krijg de beris, dat hele ‘ook’ kan ook gewoon worden weggelaten…

Uiteindelijk drukte ik pas ‘s avonds om tien uur ‘s op de verzendknop, met een lange, opgeluchte pfffffffff.

Het rare komt nog. Die column culmineert in een welgemeende ode aan de Bergweg bij Bloemendaal, waar ik ‘s ochtends naar mijn werk fiets. Zo ook vanochtend, en het was of die Bergweg wilde bewijzen dat hij mijn lofzang verdiende. Creatieve zonsopgang, het was een beetje heiig, de lucht tintelde en alle herfstbladeren hadden zich nog wat zwaarder opgemaakt dan gisteren – oker, oranje, goud en karmozijn, soms op het dellerige af.

Bij Bleek en Berg ging de klim me makkelijk af en daarna kun je een stukje freewheelen. Ik zag iets vreemds in de berm. Een felgroene voddebaal. Of een grote groene tas? Er staken twee benen onderuit, in spijkerbroek en wandelschoenen. Een romp zag ik zo gauw niet. Ik had in mijn remmen geknepen voor ik er erg in had, stapte af en ja… Er lag (roerloos) iemand in een dikke jas en nee… dit is niet het begin van een Krimi.

“Gaat het goed met u?”

Ik herhaalde de vraag (en hield er nog steeds rekening mee dat daar een dode lag) en toen piepte er uit de textielberg een grauw, erg duf hoofd. Donker haar. Geen Nederlander, eerder Oost-Europees. Hij keek me onderzoekend aan en glimlachte. Ik glimlachte terug, en liep naar mijn fiets.

Een dakloze… Voor een P.S. in het Straatjournaal was het te laat, maar niettemin, ik legde het uit als een goed teken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *