Begrijp me goed, ik ben geen voorstander van onnodig lijden voor ernstig zieken en ook onnodig overlijden zou niet nodig moeten zijn, dat ben ik met die lui van het Spaarne Ziekenhuis eens.
Goede verpleging is beter dan slechte, dat standpunt huldig ik al jaren, evenals Sam Reinders Folmer en zijn medemedici te Hoofddorp. En toch word ik kriegel als ik een krantenkop zie als Medisch offensief ‘Spaarne’ (Grote Broer het HD, 27-11).
Bij ‘offensief’ denk ik toch eerder aan guerillas die zonder EHBO-trommel door schier ondoordringbaar struikgewas oprukken, af en toe wat brandende napalm van het bemodderde gelaat wissen en dan trigger-happy een gehucht uitroeien dat wordt verdacht van heulen met de vijand. Niet aan een langlopend ‘sterfteonderzoek’ / ‘necrologieonderzoek’* door witgejaste doktoren met eindeloze checklists.
In elk ziekenhuis (dus ook in het Spaarne) vallen de nodige doden, legt Reinders Folmer uit aan wie het nog niet wist. In hun geval vorig jaar welgeteld 305. Met 304 overledenen was alles goed, dwz die voldeden aan de verwachtingen en in één geval was sprake van een ‘aanwijsbare medische inschattingsfout’.
Ja, ja… maar je zal die ene maar net toevallig zijn, hoor ik jullie denken en inderdaad, dan heb je een probleem.
Waar ik evenwel vermijdbare jeuk van krijg is het soort platitudineuze PR-speak dat Spaarne-bestuursvoorzitter Schreuder uitslaat: “Dit is een van onze initiatieven om de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt te verbeteren. We zullen nooit helemaal kunnen uitsluiten dat patiënten onnodig overlijden. De nullijn is niet haalbaar. Maar we willen er wel zo dicht mogelijk tegenaan zitten.”
Zou Schreuder niet liever manager zijn bij de modernste Kwik-Fit van Nederland, vanaf 1 december in de Waarderpolder? De opening van het nieuwe filiaal staat aangekondigd op dezelfde pagina van het HD als de advertorial van het Spaarne. De garagehouder is met recht trots op de nieuwe vestiging: uitgerust met de modernste apparatuur voor het uitlezen van alle automerken en -typen, een eigen glashoek en ergonomisch verantwoorde stempelbruggen, waaronder de monteur staand kan sleutelen. De werkplaats heeft een vloeistofdichte vloer met anti-slipcoating. “Dat is veilig voor onze werknemers en de klanten”, zegt Evert van der Horst.
Ja, er wordt niet onnodig geleden en gegleden bij Kwik-Fit en het zou mij niks verbazen als ze daar in de toekomst ook necrologie-onderzoeken gaan doen. Op de schroothoop, voor auto’s die de geest hebben gegeven. En misschien kunnen ze nog een plekje inruimen voor een stiltecentrum voor autobezitters wier vehikel de APK-keuring niet heeft doorstaan?
Het Spaarne heeft zíjn stilteruimte net vernieuwd, lees ik twee pagina’s verder in dezelfde krant.
In die stilteruimte hangen zakjes met korte gedichten en ‘er staat een bakje met stenen waarop woorden geschreven staan als ‘Sterkte’ of ‘Intuïtie’. (…) Bezoekers kunnen ‘een steen met een eigenschap meenemen die zij zelf kunnen gebruiken of die zij iemand willen geven. “Sommige bezoekers geven de steen cadeau, anderen houden hem in hun zak als een soort talisman.”‘
RaDa-vraagje: hopelijk zijn de scherpe randjes van die stenen afgeslepen? Want onnodig lijden in een stilteruimte, dat is wel het laatste waar je als PR-bewust ziekenhuis op zit te wachten.
*Bij een ‘necrologie’ denk ik aan een levensbeschrijving van een onlangs overledene, maar ik neem aan dat ze in het Spaarne Ziekenhuis een specialistische betekenis hanteren.
Ben dus niet de enige die zijn wenkbrauwen fronste. Wat een raar verhaal van Reinders Folmer. In plaats van het geven van een interview, zou ik mij in een hoekje stilletjes lopen schamen om mij daarna -ook in stilte- te richten op de blijkbaar noodzakelijke maatregelen.
Ze bedoelen waarschijnlijk een necrografie, maar ja als de taal van Kwik Fit komt ken je het schudden. Inderdaad mogen mensen wel eens met een wat meer sportieve attitude het ziekenhuis in. Zoals doodgeslagen worden een risico is van het inbrekersvak zo is voortijdig overlijden een risico van het patientenvak. Je kan daar de dokter de schuld van geven, maar je bent er zelf bij hoor, Raarlemmer daar! Trouwens, wat is voortijdig. In vergrijzend Nederland is straks iedereen over de datum.
Correct me if I’m wrong: Necrologie is toch echt het woord voor voor (statistisch) onderzoek naar doodsoorzaken. Het achtervoegsel -logie heeft twee onderscheiden, doch verwante betekenissen. 1- studie, wetenschap, leer en 2- woord, rede. Dat -logie in necrologie (obituary) stamt uit 2, net als eulogie bijvoorbeeld. Necrologie zoals de term gebruikt wordt in het Spaarne Ziekenhuis is net zo’n -logie als in psychologie en tig andere. Verwarrend is het wel.
Het is in Van Dale inderdaad akelig leeg tussen ‘ necrofiel’ en ‘necrologie’. Het woord necrografie bestaat niet. Ik kan het as we speak toevoegen, maar daar gaat het niet om. Necrografie als ambtelijk verslag van mortaliteit in brede zin, zou als woord een toekomst moeten hebben. Als subdiscipline in de demografie dus. Ik wil maar zeggen.
@schulp Necrografie is sowieso een excellent woord voor de variant van het woordenboekspel, waarin ook niet-bestaande woorden toegestaan zijn. En mocht er een Nederlandse versie zijn van de Dictionaire des mots qui n’existent pas dan hoort het daar zeker in. Met jouw twee definities en/of deze: Necrografie: Door een journalist middels plakken en knippen in een kwartier in elkaar geflanst in memoriam van een bekend persoon, verg. necrologie.