Ga naar de inhoud

Moeder van drie

Een moeder van drie op 1,2 en 3 van de Top 40 en het is een stadgenote, stadgenoten!

Waarschijnlijk – ik ga maar uit van het ergste – ben ik de enige aan wie het succes van Sandra van Nieuwland bij The Voice of Holland tot nu toe compleet onopgemerkt was voobijgegaan. Wat kan ik aanvoeren ter verontschuldiging? 150.000 Haarlemmers zijn (als ik ze enigszins ken) al weken hysterisch dat in hun grijze midden een zangeres woont die het beste van Amy, Adele en Anouk in zich verenigt (bij Dusty Springfield en Maria Callas houd ik nog een slag om de arm) en ík moet het in de NRC lezen…

406967_10151113855201314_1978922158_n

Drie hits en drie jochies heeft Sandra gebaard (in omgekeerde volgorde). Bij de meeste Mvan3’s lijden de vocale prestaties danig onder de opvoedende taak (kibbelaars scheiden bij de crèche, kinderfeestjes managen, zoekgeraakt kroost naar huis joelen – opvoeden is de pest voor je stembanden). Haal 3000 willekeurige Mvan3’s van straat en je zult horen, de meeste klinken als broedende stadsmeeuwen die een dakdekker zien naderen. Met Mvan2’s is het trouwens niet veel beter. Ik ken een Mvan8, dat is echt geen pretje, akoestisch, daar zouden ze een geluidswal omheen moeten zetten.

Nee, dan Sandra: ‘Haar lome timing straalt een gevoel van controle uit, zonder overdreven acrobatiek, terwijl haar hoge, licht nasale zangstem ijl kan trillen’, schrijft Amanda Kuyper. Probeer dat maar eens na te doen op een podium, beste Raarlemmers en je zult zien hoe veel er in het honderd kan lopen – dat je nasaliteit de mensen ineens de neus uitkomt (Nederland telt tegenwoordig naast 16 miljoen bondscoaches ook 16 miljoen zangcoaches) of dat je zo ijl trilt dat je in het ultrasone gebied komt, waardoor niemand merkt hoe loom je ondertussen aan het timen bent… en dat kost stemmen.

Zullen we hopen dat Sandra het redt in de finale? Zelf is ze beducht voor de ‘gunfactor’, wat niets met automatische wapens te maken heeft. Omdat zij nu al zo veel heeft (3 hits, 3 jochies) is ze bang dat het grillige publiek haar concurrenten (0 kids, 0 hits) voor zal trekken. Het zou zomaar kunnen en hier is natuurlijk wel een belangrijke taak voor onze stad weggelegd. En we hebben nog iets goed te maken.

Op een youtube-filmpje van een voorronde staat het publiek in het Patronaat gewoontegetrouw gewoon door te lullen, onwetend van het platina dat nog gaat komen. En stel dat er nóg een wereldvreemde is die Sandra niet kent: hier is ze op haar best (met hetzelfde nummer), bij een live radio-optreden.

De finale van TVOH is op 14 december. Vanaf nu zit het RaDa er bovenop, dat beloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *