Ga naar de inhoud

Anti-veiligheid

De Kleverparkbuurt ging een paar maanden geleden ingrijpend op de schop. Het project loopt nog tot 2013 en ze zijn zo’n beetje alles aan het vervangen, op de bewoners en de huizen na.

In plaats van asfalt liggen er nu in de Santpoorterstraat smetteloze historiserende straatsteentjes. Voor mij hoefde het niet per se – het is ook gebrek aan historisch besef dat je je niet meer kunt voorstellen hoe verguld de eerste chauffeurs waren die zachtkens over asfalt gleden – maar vooruit, dacht ik lankmoedig, geef die opleukers hun zin – gééf ze hun kneuterige steentjes.

We werden, zoals dat gaat, voorgelicht door gemeentelijke folders, die ik meewarig had ingezien, op zijn columnistisch, want het was veiligheid voor en veiligheid na. Daar heb ik nu spijt van. Waarom heb ik me niet opgesteld als argwanende buurtbewoner, waarom heb ik na bestudering van de herinrichtingsplannen niet met een meetlint over het asfalt gekropen om vervolgens in een bezwaarprocedure te pleiten voor meer ONveiligheid?

Vanochtend fietste ik door de buurt. De stratenmakers zijn nog bezig maar het is al zichtbaar wat ze hebben aangericht – niet op eigen gezag, maar in opdracht van de veiligheidsfreaks. Het straatbeeld wordt nu gedomineerd door rijen opzichtig gele, reflecterende verkeerspalen met dwingende pijlen die auto’s en fietsers in de smalle sleuven langs de vluchtheuvels moeten persen.

kleverpark

Eigenlijk is ‘vluchtheuvels’ niet het juiste woord. ‘Vluchtheuvel’ suggereert een plek die net groot genoeg is om één veeg lijf te redden van brullend snelverkeer. Daarvan is hier geen sprake.

Deze vluchtheuvels zijn met erg veel en ze zijn buitenproportioneel groot. Ze lijken verdwaald – ze liggen daar als rijnaken die zijn vastgelopen in boerenslootjes.

Het is geen pan!

Veiligheid, wat doe je ertegen?

P.S. Zie hier voor een gedicht van de stadsdichteres over Gerrit van Dijk, gisteren overleden.

2 reacties op “Anti-veiligheid”

  1. wel ook een paar extra marktplaatsen voor Franse dag en konininge-dag-;D, al zal dat wel weer niet mogen natuurlijk….

  2. Wat het Kleverpark betreft snap ik sowieso niet waarom de gemeentelijke investering voor grootschalige herbetrating naar die wijk is gegaan. Waarom bijvoorbeeld niet naar het Rozenprieel? Al decennialang kunnen buurtbewoners die slecht ter been zijn niet de eigen straat uitlopen, zo slecht is het in deze wijk gesteld met de bestrating.

    En Sylvia, nog even stadsdichter, dank voor je prachtige gedicht over ons Gerrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *