Ga naar de inhoud

Afzwaaien

Privé en zakelijk niet scheiden, dat zal ik eens doen vandaag.

Gisteren maakte wethouder Mooij in de Doelenzaal bekend dat Nuel Gieles (en niet zijn tegenstrever Anneruth Wibaut) de nieuwe Stadsdichter van Haarlem wordt.

Een chaotische voorverkiezing culmineerde in een waardige, door Ziggy Klazes soepel geleide slotbijeenkomst. De Rada-reda wenst de nieuwe stadsdichter alle succes bij de uitoefening van zijn ambt – daarbij geholpen door zijn regalia: het koffertje van Van Velzen en een prachtige ring, vervaardigd en gisteravond plechtig overhandigd door dichter/zilversmid Wim Groenhart.

Nuel Gieles

En de huidige stadsdichteres wordt weer gewoon huisdichteres. Haar termijn zit er (bijna) op, van de eerste schrik tot haar sublieme optreden van gisteren. Vandaag staat er een ‘afscheidsgedicht’ van haar in het HD. Ze zal genieten van de herwonnen vrijheid (schrijven in opdracht voelde soms als een last die haar ‘gewone’ dichtader afknelde), anderzijds zal ze blijven profiteren van de opgedane ervaring: de netelige klussen die ze de afgelopen vier jaar heeft geklaard (Dodenherdenking, afscheidsgedichten, of schrijven over onderwerpen en thema’s waar ze emotioneel minder mee had, maar waar bij nader inzien toch iets uit te peuren viel).

Ik heb het van dichtbij mee mogen maken. Het ging lang niet altijd vanzelf, maar nu het is volbracht, durf ik het hier wel te zeggen: Sylvia Hubers, ik ben trots op je!

5 reacties op “Afzwaaien”

  1. Met jou is de stadsdichter in Haarlem een begrip geworden, voor mij althans.
    We hebben veel moois van je gelezen. Dank daarvoor en veel succes met het vrije dichten.

  2. Tja het moet me het verkiezingsavondje wel zijn geweest daar in die stadsbibliotheek. De spreekwoordelijke vijf man en een paardenkop aanwezig. 800 mensen die hebben gestemd, waarvan misschien een aantal wel dubbel hebben gestemd omdat het systeem het toeliet dat je met een en hetzelfde IP adres meerdere keren je stem kon uitbrengen en het verwijt dat de stemming eerder werd gestaakt dan afgesproken (4 december in plaats van 7 december) Nou ja omwille dat heeft Nuel de buit en het bijbehorende geld binnengesleept en zich hiermee voor de komende vier jaar weten te verzekeren dat hij 3000 euro per jaar op zijn bankrekening mag ontvangen. Nu vraag ik me af. Stel dat men voor deze prestige titel geen geld zou ontvangen en het alleen maar zou doen voor de eer om stadsdichter te mogen zijn van Haarlem voor de komende vier jaar, zouden deze mensen dan nog wel mee hebben gestreden voor die titel of zouden er dan velen die in de voorronde hebben meegedaan dan al bij voorbaat hebben afgehaak inclusief Nuel Gielens. Want laten we eerlijk zijn 3000 euro voor zes gedichten per jaar is een aardig bedrag, 500 euro per gedicht om precies te zijn. En ik denk dat de echte liefhebbers die gedichten schrijven pakweg een uurtje of twee over een gedicht doen of soms nog wel eens sneller, dus een echte dagtaak heb je er niet aan. Daarbij zouden de meeste schrijvers en schrijfsters bij wijze van spreken een moord plegen om per jaar 3000 aan royalties te mogen ontvangen aan de verkoop van hun boeken of gedichtenbundels. Anno nu kan je beter die 3000 euro schenken aan de voedsel bank, want zo als ik het eventjes las in de grote broer HD stijgt het aantal mensen wat moet leven van wat ze krijgen bij een voedsel bank. Maar ik denk niet dat Nuel hier over zal dichten over dat soort problematiek, hij zal Haarlem mooier maken dan het in werkelijkheid is, en zal daarom ook niet omkijken naar zijn problematiek.

  3. Nu vraagje aan jou. Stel, de wedstrijd voor het stadsdichterschap zou alleen voor de eer zijn, en niet voor de 3000 euro per jaar. Zou jij er als deelnemer van deze besmette wedstrijd dan ook aan hebben meegedaan? Want persoonlijk denk ik dat er vele zouden hebben afgehaakt die er aan deze wedstrijd hebben meegedaan.

  4. Peter de Pagter

    Wat een geneuzel over de vergoeding voor de stadsdichter. Laten we blij zijn dat Haarlem toch enige vorm van cultuurbesef lijkt te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *