Ga naar de inhoud

USO

Unidentified standing object?

Deze week wandelden we via een warrige route van de Zandvoortse Boulevard ter hoogte van het circuit naar de ingang van het Kraansvlak, via Centerparks en langs een terrein van Rijnland, waar de sloopwerkzaamheden al een heel eind waren gevorderd.

sloop Zandvoort

Eerst bleven we op de voorgeschreven afstand, dwz achter het artikel 461-bord, maar van die kolossale rol ging een sterk magnetische werking uit; ik kon het slecht velen dat daar zo’n enorm ding stond – naar schatting acht meter hoog – en dat ik geen notie had wat het was (geweest).

Of ik bij Stonehenge stond, of op de Paaseilanden. Alleen was dit een ontmantelde waterzuiveringsinstallatie nog geen 10 kilometer van mijn huis.

Hieronder een foto van dichterbij, met het risico dat ik me volstrekt belachelijk maak en dat luttele seconden na plaatsing van dit stukje het reactievakje volgestort wordt: ‘Oen, dat is natuurlijk de workel die de zamperaar in evenwicht houdt! Hoe wil je dat water anders zuiveren?’ Of: ‘Dit is de slibcentrifuge die sinds 1879 de excreta van duizenden Zandvoorters tot slappe slurry heeft verwerkt. Op deze plaats komt nu een kernreactor – is veel over te doen geweest, hoor! Lees je geen kranten meer?’ Enzetc. Vooruit, ik waag het er op:

sloop Rijnland 

                                                                          (foto aanklikbaar)

4 reacties op “USO”

  1. Het heeft er alle schijn van dat een van je twee veronderstellingen klopt. Het is volgens mij inderdaad een centrifuge. Een correctie slechts: Zo’n ding wordt geacht steekvaste slurry te produceren, geen slappe dus.

  2. @Margo: ja, menig modern beeldhouwer likt er zijn vingers bij af…
    @ Harrie: wat een anti-climax. Denk ik mezelf eens goed voor schut te zetten…

    Ik blijf hopen dat zich iemand van Rijnland meldt die ons bij kan praten over die sloop.

  3. Het is een gewikkeld vat met een uit segmenten samengestelde deksel. Heel veel lasnaden en daardoor met zekerheid geen drukvat. De ring op de voorgrond is een opvangvoorziening in het geval het vat lekt, er zat dus een vloeistofachtige substantie in die niet met de bodem in aanraking mocht komen.

    Uiteraard word er chemie gebruikt bij de zuivering van water maar daarvoor is het vat te groot en ontbreken er markeringen. Het lijkt er dus op dat het een opvangvat is voor residuen van het zuiveringsproces die als chemisch afval verwerkt moeten worden. Denk daarbij aan medicijnresten die in ons afvalwater zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *