Ga naar de inhoud

Oude stenen, nieuwe stenen

Over oude stenen en nieuwe stenen hadden we het, weten jullie nog, en hoe die knokken op leven en dood en soms een verstandshuwelijk aangaan.

Vorige week liep ik door de Grote Houtstraat, en zag daar de moeder van alle façades. Op de plek waar voorheen de Free Record Shop en Cosmo Hairstyling zaten, vergunden de bouwvakkers mij een kijkje achter de schermen.

facade

Er was niets te zien. Boven deze zandbak komt straks een vestiging van (pretwinkelend, modehijgerig Haarlem weet het natuurlijk allang, maar wie weet is het voor jullie nieuw, sjofele RaDa-sloebers in afgedragen, opgelapte, nondescripte, merkvrije kleding) ZARA. In een historisch pand, zal het in de PR van Zara ongetwijfeld heten.

sarakomt

Een paar gevels verderop in de Grote Houtstraat zit nu de winkel van Esprit, met deze lamp.

palacelamp

Haarlemse filmkenners kennen die lamp, hij hangt al lang in datzelfde gebouw, want hier zat tot 2011 Cinema Palace. Tijdens de sloop/verbouwing heeft Suzanne Groot er nog een fijn opgetreden verzorgd. De glas-in-loodraampjes zijn gespaard gebleven, dat wel, maar er hangen T-shirts en sweaters voor.

esprit

Ergens op de eerste verdieping schijnt aan een uitsparing in de stenen nog zichtbaar te zijn waar in de bioscoop de projector stond, werd mij verteld. Maar nostalgici zijn gewaarschuwd: ga er liever niet heen omdat je zulke fijne herinneringen koestert aan Winnetou en de schat van het Zilvermeer, de eerste speelfilm die je ooit zag. Dan wacht je een deceptie.

esprit2

3 reacties op “Oude stenen, nieuwe stenen”

  1. De meeste Nederlandse winkelstraten lijden aan het zwevende-huizen-syndroom. Dus dat historische panden nog maar vanaf de eerste verdieping en hoger bestaan. Het straatniveau bestaat volledig uit uniforme winkelunits. Deze ontwikkeling begon overigens al rond 1900.

    En ja, toen de Cinema Palace werd gesloopt viel er veel moois uit de container op te vissen..

  2. De eerste film die ik ooit zag was in Cinema Palace, de Kleine Zeemeermin. Ik was er dan ook tijden van overtuigd dat het gordijn bij de film hoorde, met die gouden schubben.

  3. Dit verschijnsel is ooit een keer benoemd als: een huis een broek aantrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *