Ga naar de inhoud

Cirkelende spiritus

Moet je de privacy beschermen van iemand die om inbeslagname van zijn schilderijencollectie te verhinderen de krant belt, zich vervolgens met spiritus overgiet en dreigt met zelfverbranding? En tenslotte door de politie wordt overmeesterd?

Iemand wiens advocaat meent dat het vrijgeven van de namen van belang is ‘voor een beter begrip’ van ‘wat zich dinsdagmorgen op de Koudenhorn heeft afgespeeld’? Als ooit een kat op het spek is gebonden is het natuurlijk wel Grote Broer het HD. Dat is geen spek meer maar biefstuk van de haas.

Zou de Commissie Ethische Dilemma’s Regiojournalistiek in spoedoverleg bijeen zijn geweest, vraag ik mij af?

Ik kocht vanochtend mijn krantje voor €1,75 en zag op de voorpagina de grote foto van Edwin H. (zo’n initiaal voelt voor mij toch beter) die door vier mannen in bedwang wordt gehouden. Liggend op twee oncomfortabele, stenen traptreden voor de Pied Piper. Hé, Pied Piper, het zal toch niet die vriendelijke man zijn die mij toen naar zijn zelfgebouwde speakers liet luisteren. Nee…

Díe man heeft een hersenbloeding gehad, lees ik in het artikel. Dit is zijn schoonzoon, wiens droom, een eigen museum in Sas van Gent, uiteenspatte toen uitlekte dat hij een strafblad had en hij ‘letterlijk* geëxcommuniceerd werd’. Genoeg stof voor een speelfilm hier, met als apotheose de scène in zijn pand: ‘De lucht van spiritus cirkelt de Koudenhorn op, en alarmeert een nerveus wordende bovenbuurvrouw,’ in het proza van John Oomkes, die ook tekent voor de kromzin van het jaar: ‘In overleg met de politie zet hij onverwacht een mes op de onderarm met het dreigement zichzelf iets aan te doen.’

Toestanden dus. En ik kan me voorstellen dat je je zelfs als geharde journalist laat meeslepen tijdens die twee spannende uren van ‘onderhandelen’. Maar in dit geval zou het me liever zijn geweest als de krant niet al het Gefundenes Fressen zo gulzig had opgeschrokt. En ook al heeft Edwin H. je zelf gebeld/voor zijn karretje gespannen, je kunt zo’n overspannen iemand ook tegen zichzelf beschermen en wat discreter met fotomateriaal omgaan. Om maar te zwijgen van de videobeelden die nu (update!) op de website staan, voorafgegaan door een advertentie voor varifocale glazen van Specsavers.

Het is pijnlijk om de doffe ontreddering van de man te zien en het gekrijs van zijn vrouw te horen. Wie, behalve de sensatiezoeker, is hierbij gebaat?

*Cursivering RaDa, Zie ook Vernatting en de reacties.

4 reacties op “Cirkelende spiritus”

  1. Helemaal eens…Wat n schokkend filmpje op de site van het HD. Had ik helemaal niet verwacht. Niemand is hierbij gebaat. Het filmpje had nooit geplaatst moeten worden.

  2. De honden lustten er geen brood van. Vooral omdat alle relevante informatie over de achtergrond van dit drama met een lampje gezocht moest worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *