Ga naar de inhoud

Uit, goed voor u?

Vorig weekend schreef ik mijn column voor het maartnummer van Straatjournaal. Ik had mijn onderwerp al: op de Kruisbrug was onlangs een jongen van zijn fiets getrokken, waarna zijn belagers een Eindhoven-imitatietje deden en hem met Turnhoutse razernij schopten waar ze hem schoppen konden.

‘Uitgaansgeweld’… wat een raar woord als je erover nadenkt. Daar zullen de semantici over 200 jaar nog een hele kluif aan hebben. En ‘geweld tegen hulpverleners’ zal ze hopelijk even paradoxaal voorkomen.

In die nog te verschijnen column verwijs ik onder meer naar de door gemeente en politie verspreide poster ‘Uit in Haarlem’, met strak vormgegeven icoontjes die dreigen met fikse boetes en celstraf. Deze foto is gemaakt in de Smedestraat.

Het stukje was net klaar toen de huisdichteres thuiskwam van een optreden. Onze vriendin Sonja was daar ook, lelijk toegetakeld, ze was eerder op de dag naar het ziekenhuis geweest. Zaterdagavond was ze… afijn, jullie raden het…

Op Youtube staat een filmpje over wat haar overkwam. Daar heb ik weinig aan toe te voegen.

9 reacties op “Uit, goed voor u?”

 1. En ook ik kreeg het aan de stok met vier dronken jongens met pupillen als schoteltjes terwijl ik naar huis liep op een vrijdagavond door de Jacobijnensteeg. Ter hoogte van De Vriesboekhandel. Er was geen enkele aanleiding, behalve hun opmerking ‘zo ouwe (ik ben 43) wat een stomme pet oid. En ik mompelde terug ‘zo oud ben ik niet hoor’ gelijk werd ik vast gegrepen door twee van de vier. Ik worstelde mij pas op het midden van de Gedempte oude gracht los, en liep door naar de Raaks. Halverwege De Block en de AH kwamen er twee weer terug, greep mijn jas en ik stompte met mijn elleboog een voor het hoofd. Daarop viel hij en liet los, ik rende de Pathé in…

 2. Klasse Marius.
  Ik heb moeite met het verkleinwoord van de film. Hij is wel kort. Dat is waar. Maar ik vind het wel een knap gemaakt zinvolle film.

 3. Verschrikkelijk verhaal! Sterke film, complimenten voor Sonja maar natuurlijk ook voor Henk Tijbosch. Sterkte Sonja.

 4. Thera van Rummelen

  Goedzo , Marius !! Goeie column ! En fijn, dat er veel aandacht aan wordt besteed !!
  Helemaal goed gefilmd, Henk Tijbosch !!

 5. Marijke Lodeweegs

  mooie column en nogmaals een indrukwekkende film !!
  kan niet genoeg worden gedeeld en gezien

 6. Met verwondering lees ik alle berichten rondom het straatgeweld. Helaas heb ik de column van Marius nog niet kunnen vinden, maar zoek verder. Waar ik moeite mee heb is waar Max Sipkes moeite mee heeft, kom op zeg; tikkie terug. Wat Sonja overkwam is vreselijk, je moet maar zien dat je dit weer uit je systeem krijgt. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Misschien kan partijgenote (als het op stemmen aan komt) Marijke Lodeweegs mij uitleggen waarom het ‘zoveel mogelijk delen’ vh filmpje iets toevoegt aan de samenleving. Gaan ouders, na het bekijken van de film, nu hun koters strenger opvoeden? Ben er benieuwd naar want misschien kan ik er gebruik van maken hier op Curaçao, waar geweld net even een andere dimensie heeft dan in ‘mijn’ geliefde stad.

 7. @Cees: Leuk je weer eens te lezen op het RaDa! Die column in Straatjournaal wordt pas in maart gepubliceerd, maar ik denk niet dat ze er op Curaçao mee venten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *