Ga naar de inhoud

Habemus Papam

Een sterk staaltje lokaal ondernemerschap, dacht ik toen ik zaterdag Habemus Papam pontificaal op de toonbank van het Spellenhuis zag staan. Benedictus XVI ligt nog niet in zijn graf of…

‘PAUS WORDEN SPEL, 1655’ stond op het krijtbord in de winkel . Geadverteerd naast Gatecrash Magic en de voorintekening voor Duel Deck Sorin vs Tibalt – niet dat het mij wat zegt, maar ik begreep wel dat het hier ging om seismische gebeurtenissen in de spellenspelerswereld.

‘Uh…’ Ik frits-abrahamste wat met de verkoper. Nou nee, het spel was niet (zoals ik had gehoopt) door gewiekste ontwerpers in één werkdag van 72 uur in elkaar geratst; het bestond al langer, maar ja, je zou wel dom zijn als je niet als de wiedeweerga een extra zending bestelde. En nog een nee: het was geen computerspel (zoals ik blind veronderstelde). Hij deed niet in games – had ik daar op een héél klein teentje getrapt? – het was een bordspel.

habemus papam

Strijd als kardinaal om de opvolging van de overleden paus. Invloed en geld zijn de krachtigste middelen om de anderen voor te blijven. Wie wordt tot leider van het Vaticaan verkozen als de witte rook verschijnt?

Het lijkt me een leerzaam en realistisch spel, dat je voorbereidt op het ware leven. De kardinaals verwerven invloed door edelstenen in te zetten, maar ook politieke machinaties en andere obscure praktijken zijn toegestaan volgens de spelregels.

Ik keek nog even op de icoontjes. Mogen vrouwen het ook spelen? Is het is exclusief rooms of kan het ook in een eucumenisch of goddeloos conclaaf worden gespeeld? Daar werd ik niet 1,2,3 wijs uit.

papist

Die zandloper is speelduur, de middelste betekent ‘van de wieg tot het graf’ (?) en die linker vermoedelijk ‘geschikt voor drie tot vier aliens in toga bij wie een karper uit de navel groeit’. En Katharina Kubisch vind ik de mooiste naam waar een grafisch vormgeefster mee geboren kan worden.

De donkere lenteavonden komen er weer aan, dus ik zou zeggen, speel Habemus Papam zolang het nog actueel is.

6 reacties op “Habemus Papam”

  1. Zojuist een blog over kommaneuken gelezen hebbende, valt mij de vorm ‘kardinaals’ op. Is dit een bewust archaïserend meervoud, ongeveer zoals ze bij de marine in Den Helder ‘kanons’ zeggen? Drie tot vier aliens lijkt me overigens wel wat weinig om zo’n gezelschapsspel mee te spelen.

  2. @Jan Willem: Nee, alle fouten in dit blogje zijn onopzettelijk! Ik neem aan dat dit het stukje is: http://www.dwarsligger.nl/column/Een-oefening-in-loslaten-C308.php ?

    Los van die ‘kardinaals’/’kardinalen’, ik merk dat ik steeds minder doe om de taalpuristen te behagen en dat ik een steeds grotere hekel krijg aan de vaak contra-intuïtieve Nederlandse spelling; ik ben gewoon niet ‘anal’ genoeg om op te zoeken of het wellicht ‘contraintuïtief’ of ‘contraïntuïtief’ moet zijn. Tegen de tijd dat het RaDa in boekvorm wordt uitgegeven, is het nog vroeg genoeg om er een erkende beroepsgedeformeerde op los te laten.

  3. Leeftijd vanaf 10 jaar, is dat met wiegen en graven. Onze nieuwe paus wordt dus een voorlijke gymnasiaste met buitenaardse capaciteiten, nou, lijkt me prima.

  4. Ja, dat blogje was het inderdaad. Brenda twitterde erover. Ik maak boekvertalingen, dus heb rekening te houden met rare regels die lelijke woordbeelden opleveren, maar van harte gaat het niet!

  5. Marius, zolang je ‘taalpuristen’ zonder spellingscontrole nog foutloos aan het toetsenbord weet te onfutselen heb je nog een lange weg te gaan. Maar ik volg die weg met ongeevenaarde belangstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *