Ga naar de inhoud

Petitietijger

Ik word nog eens een compulsieve petitieondertekenaar! Onlangs tegen de Dolhuysbrug en zojuist een tegen het verdwijnen van de draagvleugelboot in Velsen, die door de provincie NH per 2014 naar zijn laatste aanlegsteiger wordt verwezen – een daad van OV-vandalisme die zijn weerga niet kent.

Bus 82 (naar Sloterdijk?! dan overstappen) wordt het alternatief voor de Fast Flying Ferry, die je nu in 40 minuten van de pont bij IJmuiden naar A’dam CS vliegvaart. Vanaf het Noordzeekanaal zie je de omgeving vanuit een onverwacht perspectief – in al zijn schoonheid en lelijkheid.

draagvleugel

Je zoeft langs al die gebieden waar de lokale overheden om armpjedrukken – de plekken waar Fun Village Velsen en Landal Parks (niet) moeten komen; na Buitenhuizen zie je de werkloze kranen van de Amsterdamse Haven, Portosauriërs die zich lijken af te vragen wat ze in de 21ste eeuw moeten – maar hou ze in de gaten, Spaarnwoude!

De FFF zet je af achter CS, wat wil je nog meer? Voor wie het nog nooit heeft gedaan, maak die dagtocht met vrouw en/of kind of alleen, zo lang het nog kan.

Hebben jullie trouwens mijn column in het Straatjournaal al gelezen, over ‘uitgaansgeweld’? Extra actueel door de Nieuwe Drank en Horecawet. In Grote Broer het HD (9-3) laat Muggenmeester Schneiders weten niet blij te zijn met horecaondernemers die de jongste jongeren weigeren. “Ik heb liever dat jongeren binnen drinken onder toezicht, dan in het wild.”

Onder toezicht? Dat klinkt of er een vaderlijke oude geneverdrinker naast hen zit met een blaaspijpje. “Ja, jongen, míjn eerste biertje… Daar kan ik je mooie verhalen over vertellen. In 1948 was dat, op de verjaardag van mijn tante Vivienne… Nee, nee, wacht, nu niet al je tweede slok nemen. Faseren moet je, doseren. Drinken is een kunst, een ambacht…”

In het Straatjournaal (maart) schrijf ik dat de Muggenmeester murw klinkt en die indruk krijg ik nu weer. Niet genoeg BOA’s, geen geld voor mystery shoppers bij de kassacontroles, bedenkingen en praktische bezwaren, etc.

KOP OP, BERNT!

En ga anders lekker een paar weken naar Venetië.

1 reactie op “Petitietijger”

  1. Ja, die oude Voskhods moeten over het Noordzeekanaal blijven zoeven! Al was het maar vanwege hun ontroerend lelijke uiterlijk. De voor Sovjet design zo kenmerkende mix van eind jaren ’50 ruimtevaart stijl en kneuterigheid. Zo dichtbij huis kan je je echt even een half uurtje op de Wolga bij Stalingrad wanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *