Ga naar de inhoud

Begrijpend lezen

Om de zoveel tijd staan er alarmerende berichten in de krant over de schamele leesvaardigheid van het Nederlandse volk; endemisch analfabetisme in twaalf provincies, structurele laaggeletterdheid onder hoogopgeleiden, PABO-docenten die niet kunnen lezen als er geen let-ter-greep-streep-jes in de lange woorden staan, enzocetera.

Desondanks legt de gemeente Haarlem de lat hoog als het om begrijpend lezen gaat. Geen slappe concessies.  Je komt vanaf de Schotersingel aanzoeven met 40 km/uur (het regent, fietsers rechts van je) en stuit op deze borden. Je navigatiesysteem is al hysterisch, want de Verspronckweg is afgesloten.

begrijpendlezen

Het is bij mij om de hoek. Ik kan me de situatie voor de geest halen, maar niettemin zou ik als argeloos automobilist op weg naar de Karwei waarschijnlijk in paniek op mijn rem gaan staan. Waarheen te gaan? Rechtsaf kan niet, keren mag niet, onder het spoor door wil je niet en linksaf ga je richting Kennemerplein, dan ben je helemaal ver van huis. Trouwens, de Santpoorterweg? Dat zal toch wel de Santpoorterstraat zijn? En wat houdt ‘beperkt bereikbaar’ in?

2 reacties op “Begrijpend lezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *