Ga naar de inhoud

Dubbele binding

Een paradijsvogel tussen de plofkippen. In de trein naar Leiden onderschept de huisdichteres in het geroezemoes van de passagiers deze ene, perfect gearticuleerde zin, op keurige toon uitgesproken door een meisje op een bank achter haar: “Dat ik mijn CH’tjes niet had gespecificeerd als alkanen en alkenen, dat kostte me een heel punt!”

Zo hoor je ze toch niet vaak in het wild!

Ik heb het even opgezocht – mijn parate chemiekennis is aardig geoxydeerd – en tja… al die ‘- anen’ zijn verzadigd en hebben geen dubbele bindingen, terwijl de alkenen (onverzadigd) een dubbel streepje in hun body hebben.

 elkenen

De alkenen-formule is CnH2n.

De alkanen hebben steeds twee H’tjes meer dan hun broertje/zusje (CnH2n+2)

:Alkane

Van een beetje pietluttigheid verdenk ik die docent dus wel.

Leuke ezelsbruggetjes hebben die kinderen trouwens tegenwoordig. Ma En Pa Blowen Perfecte Hasj staat voor M=methaan E=ethaan P=propaan B=butaan P=pentaan en H=hexaan. Met Een Paraplu Blijft Pino Heel Hoog Ook Nog Droog helpt je octaan, nonaan en decaan ook nog te onthouden.

Het is maar dat jullie het weten, beste Raarlemmers, verzadigd en onverzadigd, dubbelgebonden of bandeloos!

1 reactie op “Dubbele binding”

  1. Het voordeel van dit soort terloops opgevangen mededelingen is dat er twee duidelijke opties zijn. a- Je legt ze af als zijnde jargon of b- je zoekt het thuis op. Zinnen als: ‘Je gaat eerst naar blauw, dan naar rood en geel moet je negeren’ (uitgesproken door een consultant/bakfietsvader) kunnen jaren in mijn hoofd blijven spoken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *