Ga naar de inhoud

Stad zonder bajes

Een bedroevend lage productiviteit daar op de RaDa-reda, denken kritische lezers wellicht. Sinds vrijdag zijn ze in afwachting van een striemend betoog over Teeven en zijn onzalige plan tot sluiting van de Koepel van Haarlem.

Toetsenpech.

Mijn vlammende openingszin had ik zaterdagochtend al : ‘Hoezo privacy voor gevangenen? Privacy voor inbrekers, die in hun levensonderhoud voorzien door de privacy van onschuldige burgers te schenden? Zorg eerst eens voor fatsoenlijke privacy in de ziekenhuizen, waar SLACHTOFFERS van geweldsdelicten zij aan zij in lange rijen worden behandeld!!!!! Met zijn ACHTEN in een koelcel, die criminelen – in andere culturen zit men daar ook niet mee. Neem Kirchizië, pamperen ze dáár hun struikrovers en veedieven…’

Afijn, ik was lekker bezig Teeven zijn vet te geven, toen ik een fliepje onder de spatiebalk van mijn laptop bemerkte – het kan ook een flupje zijn geweest of een ander soort ongerechtigheid. Hoe dan ook, ik pulkte wat, maar wat het ook mocht zijn het liet zich niet verschalken. De Koepel weg? Elke stad heeft recht op een eigen nor, al is het maar als symbool voor gezag en veiligheid. “Als jij niet wil deugen, bengel, kom je dáár terecht”, zeggen Haarlemse moeders sedert 1901 tegen hun aanstaande lichte en zware jongens met een blik op het panopticon in Haarlem-Oost en dat zie je terug in de misdaadcijfers… Ik wrikte de spatiebalk los, wroette en peuterde wat, klikte ‘m weer vast en hervatte mijn tirade.

GaathetPUURomhetbinnenhalenvandebezuinigingsdoelen?DeRaDa-redawilmetalle liefdeevenmetdestaatssecretarisvanJustitiemeedenken:

WaarombouwenwevoordekustgeenkunstmatigALCATRAZ-achtigeilandmetdaaropALLE9000nederlandsegedetineerdenZONDERcipiers…

BouwééngroteVARKENSFLATvoordedelinquentenpopulatie:debovensteverdiepingspartaans-bijgoedgedragdaaljedichternaardemaatschappijenkrijgjesteedsmeerluxe.

De spatiebalk, je staat er zelden bij stil, je ramt er 40x/minuut op maar hij doet wél iets voor je stijl. Ik ben niet bang de dingen bij de naam te noemen, maar door dit technisch euvel klonk ik als een rebbelende, over de schutting hangende, reactionaire huisvrouw die uit de amfetaminepot heeft gesnoept.

Na enig vruchteloos gepiel op naar Computerland. Láten repareren €80, nieuw extern toetsenbord €40, OF als u handig bent… misschien met secondelijm en een veertje iets improviseren… OF als u eraan kunt wennen kunt u ‘spatie’ koppelen aan een andere toets. Daar is software voor.

Eenstaatssecretarisdiemetzo’nonbekooktplankomt,verdientzelflevenslangTBSzonderweekend-enavondprogrammametextraelectronischeenkelband

Mmmm … dat balpenveertje was dus niet de oplossing. Waarna ik CapsLock sloopte, het rubber stulpje lossneed en vastlijmde onder de spatiebalk. In mijn anti-Teevenpolemiek zou ik ‘m missen, CapsLock, dat GELIEFDE WAPEN VOOR DE WOORDBOXER, maar dat was een kleine opoffering.

Nou ja, jullie zien het: de spaties zien er weer uit als vanouds. Identiek, gedienstig, bescheiden. Nu alleen nog even mijn gedachten ordenen over de toekomst van het gevangeniswezen en een nieuwe bestemming bedenken voor de Koepel en alles elegant vervatten in een doorwrocht, spatierijk, kapitaalarm essay.

ide_koepel_nu

Julliehorenspoedigvanme.

3 reacties op “Stad zonder bajes”

  1. Geweldig, Marius, ik heb hardop zitten lachen achter mijn laptop met werkende spatiebalk. Ik zie nu echter ook een fliepje, of is het een flupje?

  2. @Arno: Bij Google images krijg ik bij ‘fliepje’ verassend veel RaDa; op flupgebied doe ik niet echt mee helaas. Daar moet aan gewerkt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *