Ga naar de inhoud

Compact

Grote Broer het Haarlems Dagblad wordt een maatje kleiner.

Boeiuh! denkt u nu misschien als lezer van Volkskrant, Trouw, NRC of Parool behept met een kinderachtig vocabulaire. Boeiuh! Dat kunnen die regiolezers heus wel hendelen. Na krap een week weten ze al niet beter meer.

Dat mag dan zo zijn, maar de voltallige eenpersoons RaDa-reda (hoe compact wil je het hebben?) wordt gefrappeerd door de psychische en praktische zorg waarmee lezers van al die kranten worden/werden voorbereid op de overstap. Wat zegt dat over ons?

Neem het Haarlems Dagblad (momenteel nog een royale 57 x 40 cm). De komende weken krimpt die krant eerst alleen in de breedte, in dagelijkse stapjes van anderhalve centimeter – fase één van het proces is voltooid als hij 57x 29 cm meet – even lang als nu en erg smal. Daarna gaat het HD de diepte in: er wordt dagelijks een strookje van 2 cm afgeknibbeld, totdat half april het gewenste compacte formaat is bereikt. Door deze geleidelijke transitie…

Uh, sorry, ik liet me even meeslepen door mijn fantasie. De werkelijke gang van zaken is minder absurd. Hoewel, er is een speciale rubriek Op weg naar compact, waar ongeruste lezers hun zorgen uitspreken. Vandaag vraagt lezer J. van Driel (‘al ruim vijftig jaar abonnee’) zich af of hij zijn brievenbus moet aanpassen. Wat blijkt? De hele fokking pui moet gesloopt bij alle abonnees!

Uh, ik liet me weer even meeslepen door mijn fantasie. Nee, het valt allemaal reuze mee, als we hoofd orderaanname Hans Aarsman van het HD mogen geloven. ‘Wij gaan er vanuit dat onze bezorgers weten bij welke brievenbussen ze moeten opletten of het wel past.’

In dezelfde rubriek morgen een interview met fysiotherapeut Frans Boets over eventuele ergonomische klachten die de abonnees kunnen verwachten doordat zij andere spiergroepen belasten bij het lezen van een compacte krant. Is het raadzaam te trainen met De Haarlemmer? Het antwoord zal geruststellend zijn, of anders wordt de hele operatie alsnog afgeblazen. Kattenhouders willen alvast graag weten hoeveel grit HD-compact kan bevatten (dat kunt u vrijdag lezen) en zaterdag gaat literatuurwetenschapper Minke Zeugman in op de bange vraag of de nieuwe opmaak niet ten koste zal gaan van de vertrouwde, wijdlopige stijl die veel HD-journalisten eigen is.

Naar verwachting zal de strekking van zijn betoog zijn dat alle abonnees geboren na 1912 rustig kunnen gaan slapen.

5 reacties op “Compact”

 1. Wij gaan het grote formaat vooral missen omdat het veel handiger werkt bij gebruik als opvulmateriaal voor de pakketten van onze webwinkel. Onze langdurige praktijktest (HD broadsheetformaat versus NRC tabloidformaat) wijst uit dat de formaatverandering ons op jaarbasis uren werk gaat kosten. Veel meer afpellen van pagina’s, verfrommelwerk en vooral: nietjes verwijderen! Wij pleiten in ieder geval voor een nietjes-vrije krant.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Luc: Ah… de nietjes. Grappig dat zo’n overstap voor jullie wel degelijk verschil maakt!

 3. Neem aan dat ie bij gehalveerde oppervlakte dubbel zo dik gaat worden en er na vouwen op zaterdag een te dikke en op maandag een te fluttige versie overblijft.

  Mij maakt het niet uit. Ik zit trouwens in het NHD-gebied, die dezelfde drukpers van de HDC in Oudorp-Zuid gebruikt. ‘Wij’ gaan dus ook naar compact. Die grote badlakens vond ik eigenlijk nix en daarom liet ik mijn krant in de bieb bezorgen. Die hebben ruime aflegtafels en ze archiveren ook nog alle eerdere edities voor me. Bij kleiner zijn die tafels nog steeds te gebruiken, maar ik zal niet meer terugkeren naar thuisbezorging. Niet alleen leest het in de bieb prettig, het scheelt me ook flink wat oudpapier zeulen. Want in kilogrammen zal dat nog steeds veel blijven en de papiercontainer staat voor mij ruim voorbij de bibliotheek.

  Voor mij mag ie overigens helemaal maar dan compleet via het internet op dezelfde gratis manier als in de bieb.

 4. Dit had ik dus flink mis. Ons Alkmaarse buurtblad van zaterdag was even dik als de vorige versie met een dubbel oppervlak. En dan heb ik het over de volleig uitgevouwen toetstand. Het was eerst flink zoeken om dat ding op de biebtafel te vinden en vervolgens heb ik nog een tijdje gezocht naar een tweede deel dat er niet bleek te zijn. Voor het lettertype had ik liever gehad dat ze wat bij Trouw hadden afgekeken.

  Maar eigenlijk gaat het vooral om de inhoud en die wordt hier van oudsher door een set knullige journalisten bij elkaar gesprokkeld, veelal zonder navraag te doen bij de betrokkenen en/of verantwoordelijken.

 5. @Ximaar: ja, ik had me van de overgang van Grote Broer naar Dikke Broer ook meer voorgesteld. Dat ze echt zouden uitpakken. En zelfs de column van Tommy Wieringa (bij de Pers altijd fijn los) vond ik een ‘moetje’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *