Ga naar de inhoud

Plan zonder Puntjes

‘Tussen droom en daad… staat het ambtenarenapparaat.’

Dixit wethouder Ewout Cassee, zaterdag in het ABC Cultuurcentrum bij een sympathieke bijeenkomst over onbenutte ruimte hier ter stede.

Initiatiefnemers waren de landschapsarchitecten Martijn Al en Elizabeth Keller; zij richtten een bescheiden expositie in, die ze Braak in Haarlem noemden – geen imperatief, maar een verwijzing naar al die terreinen die soms jarenlang wachten op hun ‘eerste steen’. Het zou in totaal gaan om een gebied met een oppervlakte groter dan de Haarlemmerhout. De economische crisis, jullie weten er alles van.

Zaai daar bloemen of kweek er wilgen, en vlecht mandjes van de takken, waren twee van de voorstellen. De wethouder hoorde het allemaal welwillend aan, maar ja, de juridische valkuilen Je kon niet zomaar overal een tijdelijk project starten En het gros van die terreinen was bovendien geen gemeente-eigendom Daar kwam nog bij Kortom alles wat hij zei, eindigde met drie van die puntjes

De RaDa-reda, braaf luisterend, kreeg een beetje jeuk van al die puntjes en dacht aan PROZO’s. Weten jullie nog? Bewust Projectloze Zones. Ooit een voorstel van de PAVOHOVAHA, om het oude ‘landje’ in ere te herstellen: speelplaats/crossterrein/hangplek/vrijplaats in een.

Volgens de nota ‘Speelruimtebeleid 2013-2020’ verdwijnen er in Haarlem dertien speelplaatsen, wat een bezuiniging van €90.000 op zou leveren.

Voor het creëren van PROZO’s is daarentegen weinig nodig. Eén gat in het hek (is er een vrijwilliger met een draadschaar?), dat je (wegens een gat in de begroting?) níet laat repareren.

landje

En handhavers die er níet komen of een oogje toeknijpen als de jeugd door dat gat kruipt – noem het gedoogbeleid, of noem het liever helemaal niks. Helemaal niks doen, hoe moeilijk kan het zijn?

Gratis af te halen op het RaDa, Ewout: een PLAN ZONDER PUNTJES…

3 reacties op “Plan zonder Puntjes”

  1. Een mooie kreet, waarbij ‘droom’ staat voor de politiek en ‘daad’ voor de realitiet neem ik aan.

    Zelf heb ik veel met ambtenaren te maken, vooral verkeersambtenaren. Goedwillende mensen, die het hier echt wel snappen. Helaas zijn dit ambtenaren die vaak op het 2de plan staan en in de praktijk onder planologische ambtenaren (‘zichtlijnentuig’ die maar wat raak schetsen) vallen. Die planologische zijn de echte zwevers, die slecht of niet met de burgers communiceren en het zelf allemaal beter weten. Als zij uiteindelijk iets verzonnen hebben, dan mag bijvoorbeeld de verkeersafdeling puinruimen en proberen om er nog iets realistisch van te maken, waarbij zij in contact gaan met de betrokkenen. De planologische ambtenaar is dan ik geen velden of wegen meer te bekennen en is bezig aan een volgend ‘project’. Waarschijnlijk zal het in Haarlem niet veel anders gaan en kan je ook daar niet alle ambtenaren op 1 hoop gooien. 🙂

  2. @Ximaar: Alle ambtenaren op 1 hoop gooien is wel het laatste wat we willen. Ik vermoed dat de verschillen tussen Alkmaar en Haarlem klein zijn. De wethouder verschool zich er ook niet achter – ik denk dat zijn verhaal realistisch was, alleen schiet het daarmee nog niet echt op met die leuke plannetjes van derden. Leve de Prozo’s!

  3. Inderdaad, leve de Prozo’s! Maar laten we desalniettemin een categorie ambtelijke puntjes gedogen/koesteren: asbestverwijdering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *