Gedempt Velserend

Als ik er niet twee weken geleden al een stukje aan had gewijd, zou het een leuke prijsvraag zijn geweest. Waar is dit?

Velserend

De firma Schadenberg heeft driftig gebulldozerd en ziehier het resultaat: Gedempt Velserend. De boeien zijn afgevoerd, de eendjes staan droog, de herten zoeken vergeefs hun drinkbak. Zand erover!

BMG Vastgoed heeft het terrein gekocht van de failliete projectontwikkelaar Bokx, lees ik in de IJmuider Courant. BMG is ook de eigenaar van de naburige Sauna Ridderrode. Ik weet niet wat ze met het terrein voor hebben (een inf0-bord ontbreekt), dus mocht iemand me wijzer kunnen maken…?

Ik zocht op het Grote Boze Wereldwijde Web naar een plaatje van Natuurbad Velserend in de oude glorie, maar dat valt nog niet mee. This will have to do.

velserend

14 gedachten over “Gedempt Velserend

 • 18/04/2013 om 22:03
  Permalink

  Velserend is een stukje geschiedenis van mijn jeugdjaren….hoe zonde, want het was een natuurbad. Een ander stukje Haarlem/Omstreken…..

 • 19/04/2013 om 12:21
  Permalink

  Onze schoolreisjes gingen meestal naar Velserend. We liepen vanaf school in de Velserstraat via Bloemendaal naar Santpoort en zongen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, zo gaat ie goed, zo gaat ie beter… In onze tasjes boterhammen, zeskantjes Sunkist en rolletjes Bis. Het waren heerlijke zomerse dagen, de vele algen in het bad deerden ons niet. Jammer, ik heb er ook geen foto’s van.

 • 20/04/2013 om 19:36
  Permalink

  Het was theater van buldozers grijparmen en vrachtauto’s. Knappe regie. Mooie achtergrond.
  Het ziet er nu beter uit dan het was. Maar wat wordt het. In elk geval houden de nieuwe hekken mensen en zelfs herten goed tegen en ik vrees dat de ruimtelijke kwaliteit uiteindelijk achteruit gaat als de klimop opgeklommen is. De hekken zijn nl. zeker 2 meter hoog! Je zou bijna denken dat er iets achter de hekken gaat gebeuren dat beslist niet zichtbaar mag zijn? Wat zou dat zijn? Wat zou het worden? Zou de sauna uitbreiden? Naaktstrand erbij? Volgens het bestemmingsplan (gemeente Velsen) mag er flink worden gebouwd (alleen woonbestemming) — drie lagen als ik het wel heb. Maar wie wil er nu achter zulke zware hekken wonen?

 • 20/04/2013 om 20:57
  Permalink

  @Richard: Ja, de energie waarmee ze bezig zijn, lijkt op grootse plannen te wijzen. Ik word steeds nieuwsgieriger.

 • 26/11/2015 om 18:50
  Permalink

  wij woonden toen in Haarlem. In de jaren 50 – 60.
  Gingen wij heel vaak naar Velserend altijd met de fiets.
  Het was altijd een feest, als ik de foto’s zie en mijn ogen dicht doet. zie ik nog alles voor me.

 • 04/02/2018 om 19:53
  Permalink

  O wat erg. Velserend gedempt. Zwembad van mijn hele jeugd.
  Juffrouw Rina aan de kassa.
  En wij altijd roepen: Abonnement!
  En nu?
  Dure huizen? vakantiebungalows op die prachtplek?
  Grrrr.

 • 08/02/2018 om 13:30
  Permalink

  Merkwaardig; oorspronkelijke berichtje nooit gelezen (uit 2013!), maar door de verlate reactie van Marja, zie ik wat er op 19 april 2013 bij Gonda opkwam: onder andere de herinnering aan “zeskantjes Sunkist”..
  Dan volgt er bij mij dus ook weer even een ‘blast from the past’; ik herinner me die pakjes Sunkist ook. Maar zeskantjes? Het waren pyramidetjes met een grondvlak en drie zijden. Met een wetenschappelijke term: tetraeders.

  Maar even goed bedankt, Gonda. Ik heb ook louter goede herinneringen aan de momenten waarop er een rietje in zo’n pakje werd gedrukt..

 • 29/04/2018 om 01:55
  Permalink

  Van jongs af aan iedere zomer heerlijk gespeeld en gezwommen in Velserend, favoriet was het luchtkussen en natuurlijk de kabelbaan over het diepe bad.

 • 17/01/2019 om 18:29
  Permalink

  ook mijn jaren lagen daar heb er gecampeert en na rina aan de kassa deed mn moeder t tini van rooy en mn pa piet van rooy in de keuken in de kantine hoe mooi was t en nu ben ik 61 allemaal herinneringen
  ik was t meisje van de ijskar
  doet pijn alles weg liefs van mij vergeet t nooit

 • 29/05/2020 om 13:54
  Permalink

  Wat jammer dat dit bad weg is. Ik ben hier ook geweest dat ik bij mijn oma logeerde (samen met mijn neef Danny), ergens midden jaren 90. Prachtig buitenbad, met een leuke glijbaan herinner ik mij nog.

 • 01/06/2020 om 12:07
  Permalink

  Velserend – mooi stukje natuur dat uiteindelijk bereikt werd na het Velsertunneltje onder het spoor met nog wat freewheelen pats je was er al. Mijn stoere vader gooide mij in het diepe en riep Zwemmen Kreng en ik zwom. Door de drukte en het water binnenkrijgen in dat loei drukke bad zag ik door de mist van water de witte rug van meneer Vader niet meer en werd door de grotere jeugd onder geschoffeld. Met andere woorden ik verzoop. Groen werd donkergroen en donkergroen zwartgroen . Meer kon ik niet vertellen. De verjaardagen werden in 53 altijd verlevendigd door het verhaal van mijn Vader (HoofdLetter) die vertelde zijn verhaal -dat hij achterom keek en Jan niet meer zag (ik heet Hanzz) . Nou ik dacht -verzopen dus dook ik naar de bodem en ritselde daar wat rond en ja hoor ineens had ik zijn dwarrelende bos haar te pakken. Affijn ik naar boven en smeet ‘m op de kant en maar drukken op z’n buik en in z’n gezicht slaan en daar kwam Jan weer binnenwandelen. HaHaHaHaHaHa deed de famielje en ooo jeetje en gossie. Daarna mocht ik weer buiten spelen. Negen was ik toen en moest nog tien worden. Ach, ‘n dagje uit mannen onder elkaar
  had V. gezegd . Zo heb ik leren zwemmen met nog één les te gaan … de Zee bij Parnassia . Ik heb ‘n geweldige jeugd gehad en veel geleerd groet van Hanzz

 • 01/06/2020 om 21:43
  Permalink

  Beste Hanzz: mooi verhaal! Mijn eigen stukje is al 7 jaar oud, maar de laatste tijd krijgt het veel bezoekers. Is dat toeval?

 • 31/08/2020 om 03:31
  Permalink

  Ja tis iets waar je ieder jaar aan denkt wanneer de zomer komt ook ik heb daar met mijn ouders en broer op camping velserend gestaan en zijn en blijven mooie herinneringen maar o zo jammer dat alles bos natuur geworden is sinds ik jaar geleden er langs fietste had iemand nou maar overgekocht dan hadden we er nu nog plezier van gehad voor iedereen ook
  Ik kon maar niet geloven dat weg was maar helaas iemand had het over moet nemen
  Zo zonde watte ze allemaal gedaan hebben om weg te halen reuze zonde 😢

 • 31/08/2020 om 04:21
  Permalink

  Verserend- zoals iedereen zijn leuke herinneringen aan heeft gehad in oude tyden
  Is nogmaals erg jammer dat ze Velserend mooie natuur zwembad weg gedaan hebben. Ook leuke oude tyd dat we daar onze ouders camping gestaan hebben
  Mijn broer D.J . Draaide gezellige muziek in middag en avond draaide die disco
  En deed ie ook stukje werk daar met meehelpen van zwembaden schoonmaken met zoutzuur waar hun ook lol en plezier mee hadden met Ruud van Deursen en andere meehelpers en savonds in weekend werd ook wel bingo avond gegeven of bbq
  En als avond om was ging Ruud nog even voor lol de kabelbaan af voor de lol
  Ondanks alle mooie leuke herinneringen zoals geld opduiken in zwembad of dat ie piraat was of zomers voor sinterklaas speelde en me broer zwarte piet en ze vrienden ook de pieten waren ondanks al die leuke herinneringen
  Is erg jammer dat dit mooie natuur zwembad weg is want als iemand nou verder overgenomen had dan had dit nog heel lang bestaan en ieder jaar dat zomer terug komt zullen we hier altyd aan terug denken dat is iets wat zeker is dit blijft mooi stukje geschiedenis om terug denken wat zouden we nog plezier aan gehad hebben als nog bestaan had ! Hoop dat in toekomst ooit weer eens wat moois voor terug komt zo iets als Velserend ik Hoop Het van Harte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *