Ga naar de inhoud

Gedempt Velserend

Als ik er niet twee weken geleden al een stukje aan had gewijd, zou het een leuke prijsvraag zijn geweest. Waar is dit?

Velserend

De firma Schadenberg heeft driftig gebulldozerd en ziehier het resultaat: Gedempt Velserend. De boeien zijn afgevoerd, de eendjes staan droog, de herten zoeken vergeefs hun drinkbak. Zand erover!

BMG Vastgoed heeft het terrein gekocht van de failliete projectontwikkelaar Bokx, lees ik in de IJmuider Courant. BMG is ook de eigenaar van de naburige Sauna Ridderrode. Ik weet niet wat ze met het terrein voor hebben (een inf0-bord ontbreekt), dus mocht iemand me wijzer kunnen maken…?

Ik zocht op het Grote Boze Wereldwijde Web naar een plaatje van Natuurbad Velserend in de oude glorie, maar dat valt nog niet mee. This will have to do.

velserend

28 reacties op “Gedempt Velserend”

 1. Velserend is een stukje geschiedenis van mijn jeugdjaren….hoe zonde, want het was een natuurbad. Een ander stukje Haarlem/Omstreken…..

 2. Onze schoolreisjes gingen meestal naar Velserend. We liepen vanaf school in de Velserstraat via Bloemendaal naar Santpoort en zongen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, zo gaat ie goed, zo gaat ie beter… In onze tasjes boterhammen, zeskantjes Sunkist en rolletjes Bis. Het waren heerlijke zomerse dagen, de vele algen in het bad deerden ons niet. Jammer, ik heb er ook geen foto’s van.

 3. Het was theater van buldozers grijparmen en vrachtauto’s. Knappe regie. Mooie achtergrond.
  Het ziet er nu beter uit dan het was. Maar wat wordt het. In elk geval houden de nieuwe hekken mensen en zelfs herten goed tegen en ik vrees dat de ruimtelijke kwaliteit uiteindelijk achteruit gaat als de klimop opgeklommen is. De hekken zijn nl. zeker 2 meter hoog! Je zou bijna denken dat er iets achter de hekken gaat gebeuren dat beslist niet zichtbaar mag zijn? Wat zou dat zijn? Wat zou het worden? Zou de sauna uitbreiden? Naaktstrand erbij? Volgens het bestemmingsplan (gemeente Velsen) mag er flink worden gebouwd (alleen woonbestemming) — drie lagen als ik het wel heb. Maar wie wil er nu achter zulke zware hekken wonen?

 4. Marius (RaDa-reda_

  @Richard: Ja, de energie waarmee ze bezig zijn, lijkt op grootse plannen te wijzen. Ik word steeds nieuwsgieriger.

 5. Ruud Koedijker.

  wij woonden toen in Haarlem. In de jaren 50 – 60.
  Gingen wij heel vaak naar Velserend altijd met de fiets.
  Het was altijd een feest, als ik de foto’s zie en mijn ogen dicht doet. zie ik nog alles voor me.

 6. O wat erg. Velserend gedempt. Zwembad van mijn hele jeugd.
  Juffrouw Rina aan de kassa.
  En wij altijd roepen: Abonnement!
  En nu?
  Dure huizen? vakantiebungalows op die prachtplek?
  Grrrr.

 7. Merkwaardig; oorspronkelijke berichtje nooit gelezen (uit 2013!), maar door de verlate reactie van Marja, zie ik wat er op 19 april 2013 bij Gonda opkwam: onder andere de herinnering aan “zeskantjes Sunkist”..
  Dan volgt er bij mij dus ook weer even een ‘blast from the past’; ik herinner me die pakjes Sunkist ook. Maar zeskantjes? Het waren pyramidetjes met een grondvlak en drie zijden. Met een wetenschappelijke term: tetraeders.

  Maar even goed bedankt, Gonda. Ik heb ook louter goede herinneringen aan de momenten waarop er een rietje in zo’n pakje werd gedrukt..

 8. Van jongs af aan iedere zomer heerlijk gespeeld en gezwommen in Velserend, favoriet was het luchtkussen en natuurlijk de kabelbaan over het diepe bad.

 9. olivia koppenol

  ook mijn jaren lagen daar heb er gecampeert en na rina aan de kassa deed mn moeder t tini van rooy en mn pa piet van rooy in de keuken in de kantine hoe mooi was t en nu ben ik 61 allemaal herinneringen
  ik was t meisje van de ijskar
  doet pijn alles weg liefs van mij vergeet t nooit

 10. Wat jammer dat dit bad weg is. Ik ben hier ook geweest dat ik bij mijn oma logeerde (samen met mijn neef Danny), ergens midden jaren 90. Prachtig buitenbad, met een leuke glijbaan herinner ik mij nog.

 11. Velserend – mooi stukje natuur dat uiteindelijk bereikt werd na het Velsertunneltje onder het spoor met nog wat freewheelen pats je was er al. Mijn stoere vader gooide mij in het diepe en riep Zwemmen Kreng en ik zwom. Door de drukte en het water binnenkrijgen in dat loei drukke bad zag ik door de mist van water de witte rug van meneer Vader niet meer en werd door de grotere jeugd onder geschoffeld. Met andere woorden ik verzoop. Groen werd donkergroen en donkergroen zwartgroen . Meer kon ik niet vertellen. De verjaardagen werden in 53 altijd verlevendigd door het verhaal van mijn Vader (HoofdLetter) die vertelde zijn verhaal -dat hij achterom keek en Jan niet meer zag (ik heet Hanzz) . Nou ik dacht -verzopen dus dook ik naar de bodem en ritselde daar wat rond en ja hoor ineens had ik zijn dwarrelende bos haar te pakken. Affijn ik naar boven en smeet ‘m op de kant en maar drukken op z’n buik en in z’n gezicht slaan en daar kwam Jan weer binnenwandelen. HaHaHaHaHaHa deed de famielje en ooo jeetje en gossie. Daarna mocht ik weer buiten spelen. Negen was ik toen en moest nog tien worden. Ach, ‘n dagje uit mannen onder elkaar
  had V. gezegd . Zo heb ik leren zwemmen met nog één les te gaan … de Zee bij Parnassia . Ik heb ‘n geweldige jeugd gehad en veel geleerd groet van Hanzz

 12. Marius (RaDa-reda)

  Beste Hanzz: mooi verhaal! Mijn eigen stukje is al 7 jaar oud, maar de laatste tijd krijgt het veel bezoekers. Is dat toeval?

 13. Ja tis iets waar je ieder jaar aan denkt wanneer de zomer komt ook ik heb daar met mijn ouders en broer op camping velserend gestaan en zijn en blijven mooie herinneringen maar o zo jammer dat alles bos natuur geworden is sinds ik jaar geleden er langs fietste had iemand nou maar overgekocht dan hadden we er nu nog plezier van gehad voor iedereen ook
  Ik kon maar niet geloven dat weg was maar helaas iemand had het over moet nemen
  Zo zonde watte ze allemaal gedaan hebben om weg te halen reuze zonde 😢

 14. Verserend- zoals iedereen zijn leuke herinneringen aan heeft gehad in oude tyden
  Is nogmaals erg jammer dat ze Velserend mooie natuur zwembad weg gedaan hebben. Ook leuke oude tyd dat we daar onze ouders camping gestaan hebben
  Mijn broer D.J . Draaide gezellige muziek in middag en avond draaide die disco
  En deed ie ook stukje werk daar met meehelpen van zwembaden schoonmaken met zoutzuur waar hun ook lol en plezier mee hadden met Ruud van Deursen en andere meehelpers en savonds in weekend werd ook wel bingo avond gegeven of bbq
  En als avond om was ging Ruud nog even voor lol de kabelbaan af voor de lol
  Ondanks alle mooie leuke herinneringen zoals geld opduiken in zwembad of dat ie piraat was of zomers voor sinterklaas speelde en me broer zwarte piet en ze vrienden ook de pieten waren ondanks al die leuke herinneringen
  Is erg jammer dat dit mooie natuur zwembad weg is want als iemand nou verder overgenomen had dan had dit nog heel lang bestaan en ieder jaar dat zomer terug komt zullen we hier altyd aan terug denken dat is iets wat zeker is dit blijft mooi stukje geschiedenis om terug denken wat zouden we nog plezier aan gehad hebben als nog bestaan had ! Hoop dat in toekomst ooit weer eens wat moois voor terug komt zo iets als Velserend ik Hoop Het van Harte!

 15. Jan van den Berg

  Wij kwamen er ook vaak we woonde toen in Hillegom. we gingen met me ouders dan een hele dag (dagen) was er altijd een gezellig boel en veel speel attributen. Ook de kano’s was ik regelmatig te vinden. Het waren van die ijzeren dingen dus wel zwaar. Maar ik heb daar peddelen mee geleerd .

 16. Maud Lafontas-Haselager

  Ik ben geboren in Santpoort Noord, mijn moeder had mij aan juffrouw Rina toevertrouwd om te leren zwemmen aan de stok. Nou ik had een hekel aan water, dus ik piepte er elke keer onderuit. Tot op een dag mijn moeder naar Velserend kwam om te kijken hoe dochterliefkon zwemmen, Rina zei haar, oh die Maud komt nooit. Thuis kreeg ik het te horen, moeder ging met mij mee, en ik moest en zou in het lesbad springen, zo niet dan gaf zij mij een duw. Nou zo heb ik mijn zwem diploma’s toch gehaald.Ik kwam er jaren in mijn jeugd, de jaren 60/72 .Maar verder heb ik een mooie herinneringen aan Velserend, en aan Ruud van Deurzen, het was een vriend van onze familie, en hoe hij aan zijn eind van zijn leven kwam,was toen net even in Santpoort bij mijn ouders, is voor mij onbegrijpelijk, ik kende hem heel goed want altijd kwam ik wel even bij hem aan omm te kletsen, en dat nu ook Velserend weg is. Mijn vader was in Santpoort huisarts, en werd meestal wel gebeld voor een spoedgeval in velserend, de familie van deurzen waren patient bij mijn vader.
  Ik ben al jaren weg uit Santpoort maar de herinneringen blijven, maar ik zou het niet meer herkennen, maar Velserend en de kennemerduinen duin en kruidberg, de hockeyvelden, wat was het mooi.

 17. marius (RaDa-reda)

  @Maud: Toevallig ging ik vorige week met twee vrienden van toen terug naar Santpoort-Noord. Ik kom er heus nog wel eens, maar met z’n drieën was toch anders. Zij wisten nog precies waar de ‘landjes’ waren geweest en wie in welke sloot was gevallen. Was erg geslaagd.

 18. Maud Lafontas-Haselager

  bonjour Marius, het is wel een tijd geleden… ik woon al weer 47 jaar in het buitenland maar wat er met Velserend gebeurt, is erg, het is zo’n mooie streek want ik heb het gevoel dat nederland dicht getimmerd wordt, huizen en flats etc betonnen landschap. De slootjes verdwijnen helaas, maar met wie was je daar dan, ik denk zelfs dat ergeen polder meer. ik zelf woon op het platteland in france. Hier zijn er veel slootjes(grote sloten) tot horens…

 19. Ik heb hier ook veel herinneringen als kind, midden jaren 80 en 90.
  Groot deel van de familie stond hier en heb echt een top tijd beleefd.
  Speelhal en snoepwinkel feestjes man man wat een tijd.
  Eeuwig zonde dat het niet meer bestaat.

 20. Wat n schitterende aha-erlebnis met al deze reacties op Velserend! Ik heb exact dezelfde herrinneringen. En ook ik heb zwemmen geleerd aan de hengel bediend door juffrouw Rina. Ze bediende deze met haar been. Een dik been met slippers om blote voeten. En met de riem omgegespt het steile trapje af en het koude donkere water in. Eerst borstzwemmen leren en daarna op je rug.Vreselijk vond ik het. Maar wel t diploma gehaald. Ik kanoode liever.
  En wat grappig:dr. Haselager was onze huisarts. Een mooie jeugd gehad daar. Maar ondertussen 72 jaar.

 21. Joost van Ingen

  Hallo!
  Eigenlijk zocht ik een manier om te kunnen reageren op een berichtje van Onno Kieft (in 2014) op mijn post in Geheugen van West. Al googelend naar Onno Kieft kom ik op de plek uit waar Onno vertelt over zijn ervaringen in het natuurbad Velserend. En ja hoor, ook ik hing aan de hengel daar. Die juffrouw Rina heb ik niet scherp op mijn netvlies maar wel een stugge grote badmeester. Ook in mijn 72 jarige geheugen borrelen tegenwoordig heel veel jeugdherinneringen op, uiteraard gevoed door het spitten in oude fotoalbums én dankzij zeeën van tijd. Aan Santpoort-Zuid, Duin en Kruidberg en IJmuiden bewaar ik dierbare herinneringen. Ik zou graag in contact komen met Onno. Tussen 1955 en 1966 woonde ik in de Jagtlustlaan op nr. 3 in Santpoort-Zuid.

 22. @ ik ken ‘m zelf niet. Wel trouwens (als ik het me goed herinner) een Henk van Ingen op de Titus Brandsmaschool. Is dat familie?

 23. Voor Joost van Ingen en Onno Kieft: er is een drukbezochte FB pagina Je bent IJmuidenaar als… Veel IJmuiden uiteraard, maar er komt ook veel langs uit andere delen van de gemeente Velsen.

 24. mooie herinneringen aan velserend, kom zelf uit santpoort ,
  was altijd wat te doen,ben er vandaag nog langs gefietst,
  ruud had de wind er goed onder rotzooi trappen was er niet bij,
  anders stond je zo weer buiten,tante bessie achter de kassa,
  en rina met de zwemhaak,mooie tijd was dat.

 25. Ik was misdienaar in Lisse en wij gingen voor 3 dagen op misdienaarsreisje naar Velsen/Driehuis en logeerden in t missiehuis volgens mij !! En we gingen zwemmen in t zwembad Velzerend ik spreek over de jaren 64/65 denk ik hoor !! maar ben nog steeds benieuwd of t er allemaal nog is!!! T missiehuis en t zwembad !! Zwembad sowieso niet meer lees ik nu !!! Maar ik herinner t mij als de dag van gisteren zou de omgeving graag nog eens terug zien kijken wat er nog van over is t is niet ver van Lisse dus ik ga er nog ns kijken!!! Lijkt mij heel leuk!!

 26. Het Missiehuis staat er nog. Het wordt momenteel gerenoveerd en er worden woningen in gemaakt. (voor meer informatie misshuispark.nl).
  Ik vroeg mij af waar dit bad precies heeft gelegen. Is dit tussen de ruïne van Brederode en de sauna in waar nu een weiland is?

 27. Rob Schregardus

  Geboren in ziekenhuis IJmuiden en getogen aan de Vandalenlaan in Santpoort-zuid. Iedere zomer op mooie dagen zaten we in Velserend, het was een begrip. Lopend of op de fiets gingen we er naar toe. Ik heb mijn zwemdiploma A aan de haak bij juffrouw Rina gehaald. Het spijt me te moeten horen dat Ruud van Deurzen al op betrekkelijk jonge leeftijd is omgekomen bij een noodlottig ongeval, die man was een held in onze kinderogen.
  Hebben net wat foto’s bekeken, die grote brede glijbaan, de duiktoren en die planken midden in het bad ken ik maar al te goed. Mijn jeugd tot mijn 12de jaar was een heerlijke tijd, daarna verhuisden we naar een gehucht in Zeeland, helaas.

 28. Ik ben ook geboren in het Anthonius Ziekenhuis in IJmuiden-Oost… we gingen altijd met mooi weer naar natuurbad Velserend… net zoals alle andere IJmuidenaren liepen we door de duinen vanaf de Heerenduinweg in IJmuiden naar het natuurbad… best ‘n stukje lopen… als kind voelde het voor mij dat er geen eind aan kwam, maar eenmaal ter plekke bij het natuurbad was je alles plotseling vergeten en begon het plezier … lekker beschut in de duinen … het was ‘n prachtplek… zonde dat het weg is, maar de gemeente in IJmuiden heeft heel veel verwijderd wat voor ons recreatief was in die tijd. Het nieuwe Kennemerstrand in IJmuiden is ook niet echt populair … al tientallen jaren niets bij gebouwd… ziet er troosteloos uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *