Ga naar de inhoud

Voorleestheater

Ga ik een vijfcijferig volgnummertje trekken en achteraan de rij wachtenden aansluiten om op het door 51 BN-ers vertolkte Koningslied te stampen? Het verder te verg(r)uizen? Neen.

Voor je er erg in hebt zitten er van die pernicieuze regels als verstekeling in je hoofd (Ik zal strijden als een leeuw/ Tot het jou aan niets ontbreekt).

En dat terwijl ik nog fijn wil nagenieten van het Voorleestheater, met muzikale intermezzi van HKBBN’er (heel klein beetje bekende Nederlander) Johan Hoogeboom. Ik noem hier slechts zijn felrealistische meezinger ‘Geef Beverwijk… terug aan de natuur‘. Hoogeboom is een cabaretmaatje van Bas Marée, ook iemand met van die klittende teksten. Hier zijn die twee samen te horen in het melodieloze Liedje voor later.

Er gebeurden weer kleine wondertjes in Café de Hoofdmeester gisteren. Een programma met de huisdichteres, P.F. Thomése en Wanda Reisel staat vanzelfsprekend garant voor een behoorlijk niveau, maar hoe de wisselwerking uitpakt, valt niet te voorspellen. Bijvoorbeeld bij de dialogen en trialogen. De hoorspelkern van gisteren had zichtbaar plezier in de geïmproviseerde samenwerking (wellicht een welkome afwisseling in het eenzame auteursbestaan?).

Er hadden misschien nog tien toeschouwers bij gekund, maar eigenlijk voelt het precies goed zo. Dichtbij het publiek en ‘unplugged’ laten de schrijvers hun schild zakken.

Van Thomése in deze knusse ambiance geen teksten met een hoog cholesterol- en testosterongehalte. J. Kessels bleef in Tilburg. Wel las hij (het werd stiller dan stil) de aangrijpende, diepgevoelde Brief aan mijzelf (toen ik 19 was). Over de knappe student van toen, die in spiegels en etalageruiten keek of hij zijn rol wel goed speelde, een artist as a young man met koudwatervrees voor het echte leven. Geschreven door de man van nu, die eerst de dood moest leren kennen om de schoonheid van het leven te ervaren.
Deze noodgedwongen parafrase doet geen recht aan de voordracht. Ik kan alleen zeggen dat ik precies wist wat de huisdichteres bedoelde toen ze zei: “Dat was voor mij een cadeautje. Het had niet op een beter moment kunnen komen.”

thomese

                                                                      Foto Gonda Koster

Het volgende Voorleestheater is op 17 mei in Café de Hoofdmeester.

1 reactie op “Voorleestheater”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *