Ga naar de inhoud

Oranjemerchandise

Natuurlijk, het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en de vaderlandse grootgrutters en de verzamelde multinationals zouden wel gek zijn om niet een abdicatiegraantje mee te pikken en een paar kroningsstuivers te verdienen in de aanloop naar 30 april.

Maar niet alle kleine neringdoenden geven toe aan hun commerciële instincten. Aan de Oude Gracht in Utrecht parodieert de etalage van antiquariaat Hinderickx & Winderickx de Hollandse handelsgeest met een vrolijke greep uit de eigen winkelvoorraad.

P4280016

De foto laat veel te raden over, maar eigenlijk is dat voor jullie wel zo leuk. Rechtsonder ligt De Koning van Jan Hein Donner, en links daarvan vermoedelijk T.H. White met zijn Once and Future King. Daarboven De Troonrede van Campert en Het Koningsgraf van Wilbur Smith… Snappie? Blader even door jullie mentale catalogus, beste Raarlemmers, en bedenk welke monarchiegerelateerde titels jullie zouden willen aandragen.

…….. We gluren weer naar binnen bij H&W: Maarten ‘t Hart brengt De Droomkoningin in en van Roland Holst staat rechtsboven Aan prinses Beatrix. Hrabals koning van Engeland maakt gelukkig ook zijn opwachting, enz.

Over naar de afdeling humor: Bericht aan de rattenkoning staat er ook, evenals Koning van de Mieren van Zbigniew Herbert. Voskuils De dood van Maarten Koning is ook goed voor een gniffeltje. Een volvette knipoog is Ubu Roi van Jarry. Wikipedia schuwt de adjectieven niet bij diens persoonsbeschrijving: ‘… père Ubu: een lui, geldzuchtig, egoïstisch, vraatzuchtig, achteloos wreed, vulgair, dom, laf en geniepig persoon’ (alle overeenkomsten met Willem-Alexander berusten op toeval).

Pride of place, midden in de uitstalling, krijgt een titel van Miguel Angel Asturias: De President.

5 reacties op “Oranjemerchandise”

  1. “Ik heb de koning van Engeland bediend” wordt node gemist. “Kom eens om een koning” (van wie ook weer?), “De Onderkoningen” van Roberto zie ik nog in mijn ooghoek. En natuurlijk: ” de Koning van Katoren” die toch wel het rolmodel mag zijn voor onze King.

  2. Ik mis nog “De Troonpretendent” van Waldimir Wojnowitsj die als ondertitel heeft “De verdere lotgevallen van soldaat Iwan Tsjonkin”.

Reacties zijn gesloten.