Ga naar de inhoud

Brood patch

Een decadente hang naar luxe? Is dat het? Je kroost het allerbeste willen geven? Hoog én droog willen zitten?

koetennest

Het is niet de eerste bootbroeder aan de Schotersingel, deze koet. Een nieuw gezinsdrama ligt in het verschiet. Een paar jaar geleden was ik er getuige van dat een soortgenote haar kleintjes voor het eerst te water liet vanaf de achterplecht. Er was geen weg terug naar het veilige nest, die sloep was voor die dobberende hummeltjes net zo hoog als een oceaanreus voor ons.

Een herhaling dreigt – tenzij ik een touwladdertje vervaardig en dat aan het nest bevestig. En dan nog… Wmhhum….

Stom beest, dacht ik, toen ik het zag. Gisteren las ik toevallig een stukje over broedende vogels, in Bird Sense van Tim Birkhead – gekocht in het Teylers Museum, waar hij recentelijk werd geïnterviewd. Die vogels ploppen niet zomaar met hun togus op die eieren, om pas weer op te staan als ze kleine snaveltjes voelen pikken.

Hadden jullie wel eens van een brood patch gehoord? In de aanloop naar het broedseizoen verliest het vrouwtje veren in het zitvlak. In de resulterende kale plek is de doorbloeding sterker. De grootte van het broedvlak/broedperk/de broedbasis (ik geef deze vertalingen graag voor betere!) bepaalt hoeveel eieren er worden gelegd (=warm gehouden kunnen worden). De eieren van de meeste soorten hebben een temperatuur tussen 30° en 38°C nodig. Zo nodig passen de vogels hun broedhouding aan. Maar ook fluctueert de doorbloeding van de brood patch afhankelijk van de temperatuur, zodat de verwarming een graadje hoger of lager gaat.

Zo zie je maar weer, there is more than meets the eye/ei

(Ai, ik kon ‘m niet inhouden! Ooit zal ik de honderd slechtste RaDa-woorspelingen apart publiceren. Iets anders, voor wie het niet wist, de Schotersingel heeft een eigen categorie )

1 reactie op “Brood patch”

  1. “Broedvlak” naar analogie met “zitvlak” lijkt me uitstekend. “Broedplaats” is helaas al bezet en “broedlap” klinkt mij eerder in de oren als iets dat met naald en draad aan de vogel bevestigd wordt, eerder een toevoeging aan dan een vermindering van het verenkleed.

Reacties zijn gesloten.