Ga naar de inhoud

Beste slotzin

Juist ja, natuurlijk bestaat het, een overzicht van beroemde slotzinnen. Hier staan er honderd, uit de Angelsaksische literatuur. Ik zou nooit naar zo’n lijst gezocht hebben als ik gisteren niet een zin was tegengekomen die ik mooier vind naarmate ik er langer op sabbel.

Hij stond in een kinderboek. Van Marjolijn Hof. Ik kreeg De regels van drie van haar omdat we bevriend zijn en ik sinds een paar jaar de Engelse vertalingen doe voor haar website. Ze is niet de minste, won al eens een Gouden Griffel en een Gouden Uil – ik wist al van haar vorige boeken dat ze veel kan.

Haar laatsteling gaat over Opi Kas, een Nederlandse grijsaard die in IJsland woont. Opi is een eigengereid sujet, dat er weinig voor voelt zijn laatste dagen te slijten op een muffe verpleegafdeling. Liever dan zich over te geven aan de familieleden die zich over hem willen ontfermen, zou hij de eer aan zichzelf houden. De bergen lonken…

Hier komt het slot, een  gesprekje tussen Twan en zijn tweelingzus Linde, die soms razendsnel communiceren.

Ik zei iets en Linde zei iets en het leek op gooien en vangen.
‘Weet jij wat het beste is?’ vroeg ik.
‘Weet jij het?’ vroeg Linde.
‘Ik denk dat het beste niet bestaat,’ zei ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *