Ga naar de inhoud

Premium content

Ben ik Gekke Gerrit, vroeg de voltallige eenpersoons hoofdredactie van het RaDa zich af, dat alle premium artikelen, tegendraadse columns, niet misse observaties, niet te missen privéfilosofietjes, bakken food for thought, stenen in de vijver, uit de heup geschoten amateurfoto’s, droedels, gruchten, roddels uit de 1ste, 2de en 3de hand en dubbelgeresearchte achtergrondverhalen hier zomaar worden aangeboden zonder enige tegenprestatie van de lezer?

Het was (wie anders) Grote Broer het HD die mij aan het denken zette. Op de vernieuwde website staat een deel van de stukjes sinds kort verborgen achter een groen hangslotje.

premium

Om de sleutel te verkrijgen, moet je je (als niet-abonnee) registreren en dan mag je er maandelijks gratis tien lezen – een per drie dagen, als ik het snel uitreken. Ik ga liever ongeregistreerd door het leven, voor zover mogelijk, maar mijn zwabberend oog viel op een stukje over het einde (na 57 jaar) van kiosk de Duinroos bij ‘t Wed. Daarover schreef ik deze maand een column in het Straatjournaal, dus vooruit, contre coeur

Vanochtend opende ik mijn tweede slotje, maar dat bleek een betreurenswaardige vergissing. ‘Schaker in de atletiek’, heette het stukje.

schakerinatletiek

Beide onderwerpen hebben mijn warme belangstelling; het hoofd van de atleetschaker/schakende atleet werd door het premiumslotje afgeplakt, als betrof het een opgebrachte misdaadverdachte. Wie kon het zijn – ik maakte een line-up van HWP-gerelateerden: Was het Iamzero ***? Had De Dwarse Man de spikes aangetrokken?? Wellicht Rutger Smith of een andere kogelstoter, die had besloten er een denksport bij te doen? Gek van nieuwsgierigheid voerde ik ten tweede male dit weekend het HD-wachtwoord in…

Ai… het ging over een scheidende atletiekcoach die als sprinter tijdens de race koele berekeningen uitvoerde … Teleurgesteld klikte ik ‘m weg. Ai… zodat ik nu niet meer weet wie het was. En ik heb nog maar acht artikelen over deze maand.

***Lees de twee nieuwe slotjesloze stukjes op zijn site!

10 reacties op “Premium content”

 1. Het NHD heeft dit nog niet, maar zal als mede-Telegraafgroepslid binnenkort ook wel zoiets krijgen. Voor mij hoeft het niet, de papieren krant lees ik net zo lief gratis in de bieb. Maar ook omdat de NHD-redactie Alkmaar treurige achtergrondsartikelen aflevert. Veel fouten, veel niet doorgevraagd, er zelf niets van snappen en al helemaal geen contact opnemen met mensen die het wel weten. Schijnbaar is daar het hoofddoel zoveel mogelijk kwaaie ingezonden brieven te vergaren. Het uiterlijk valt mee, maar qua ‘journalistieke’ aanpak wordt het steeds meer een regio Telegraaf. Ik vraag me af of dat bij de HD ook begint op te vallen?

 2. Richard Stekelenburg

  En ik toch almaar in de vaste overtuiging dat jij een abonnement had. Eigenlijk nog steeds, ben ik dat. Waarmee je dus oneindig toegang hebt. Niet alleen tot de premiumartikelen, maar ook de digitale krant. Gratis.

 3. @Ximaar: Die dingen gaan sluipenderwijs. Ik maak me soms ook vrolijk over die website. Je er kwaad over maken helpt al helemaal niet. Ik weet ook dat bij de krant een aantal serieuze, betrokken journalisten werkt; mensen die nadenken over hun vak en sommige ontwikkelingen met lede ogen aanzien. Over mijn ambivalente houding tegenover het HD heb ik in 2011 een lange column geschreven: http://www.dagklad.nl/2011/12/20/hd-historisch-caf/
  Conclusie: hoeveel kritiek je ook mag hebben, je moet blij zijn dat je überhaupt nog een lokale krant hebt. Dat is helaas geen vanzelfsprekendheid meer. (En voor het RaDa is Grote Broer – in welke vorm dan ook- een goudmijn!)

 4. @Richard: Uh….. Sorry, ik lees ‘m met één dag vertraging en krijg ‘m (met de sudoku al ingevuld) van de benedenbuurvrouw. Tenzij het nieuws erg HOT is, dan koop ik een eigen exemplaar.
  Ik word nu gedwongen tot een lastige keuze, dat hebben die slotjes in ieder geval bereikt.

 5. Richard Stekelenburg

  Laat ik je dan een beetje helpen, Marius. Door je erop te wijzen dat een volledig abonnement (6x per week een krant, digitale krant, alle premiumartikelen) je momenteel minder dan 60 cent per dag kost!
  Kun je ook nog kiezen voor alleen digitale krant en toegang tot alle premiumartikelen en dat kost je – schrik niet – minder dan 33 cent per dag. En daar krijg je de papieren krant op zaterdag in de bus nog bij ook!!
  Ongelooflijk eigenlijk. Wat koop je nou nog voor 60 cent. laat staan voor 33 cent?
  🙂

 6. @Richard: sterke acquisitiepoging! Afgezet tegen €1,75 voor een los nummer (gemiddeld twee keer per week voor mij) is het het overwegen waard.

 7. Als ik de HD site open lees ik alleen maar artikelen over Hoofddorp. En daar ben ik niet ECHT in geinteresseerd. Dus ook ik overweeg een abonnement af te sluiten. Alleen ishet HD Haarlemmermeer anders dan het HD Haarlem. Moet nog even uitzoeken hoe ik dan de juiste editie krijg. 🙂

 8. @Suzanne Bij het abonnement dat je afsluit, heb je als digitale krant zowel de Haarlemse als H’meerse editie.

 9. Peter de Pagter

  RTV Noord-Holland heeft eigenlijk best een actuele site met premium nieuws voor Zuid Kennemerland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *