Ga naar de inhoud

Dead or alive?

Zouden jullie ‘m wat geven?

dood of levend

Dit is geen gewetensvraag – zo van, vinden jullie het leuk als straatartiesten zich verkleden als Dracula, een gorilla, Marie Antoinette of Ronald Koeman die zijn billen staat af te vegen met het shirt van een Duitser? En zo ja, storten jullie weleens een grijpstuiver in het daartoe bestemde hoedje/blikje? Of blaas je liever wat jeukpoeder in de neusgaten van zo’n irritante sta-in-de-weg?

We bevonden ons in het niemandsland rond station Utrecht (permanente herinrichting), waar je het best op kompas kunt lopen. Was het uitgang West? En daar stond deze figuur te staan. Wij (met z’n drietjes) aarzelden. Als het er een was, was het een verdomd goeie, die we best wat muntjes wilden toestoppen. Waarna dan de erkentelijke armzwaai volgde, of de komische grimas.

l,l

We trippelden er behoedzaam omheen, als musjes die hun oog hebben laten vallen op de laatste kruimeltjes appeltaart op het schoteltje. Als we te dichtbij kwamen, zou hij ons te kakken zetten. Maar deze deed niks. Toen pas zagen we dat we in een dubbele schijnbeweging waren getrapt. Of een dubbele schijn-nietbeweging.

Het beeld (Living Sculpture) is gemaakt door de kunstenaar Christian Jankowski. Een dood eerbetoon aan de levende standbeelden. Best wel geinig, toch?

2 reacties op “Dead or alive?”

  1. Sinds de beelden van Kenau en Ripperda op ons Stationsplein staan, hoop/verwacht ik elke keer dat de sokkel leeg is en dat ik ze op een bankje zie zitten. Met allebei een blikje Schuttersbier in de hand en Kenau’s vermoeide hoofd op de schouder van Ripperda.

  2. @Harrie Als ze bij City Marketing een greintje fantasie van jou en mij zouden stelen, organiseerden ze op die plek een jaarlijkse Kenauwedstrijd voor Levende Standbeelden. Thema: het beleg van Haarlem. Mujjaahh…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *