Ga naar de inhoud

VIA

Hoe ga ik hier nou weer respectvol mee om? In Grote Broer het HD van 27 juni staat een artkel over College Hageveld, dat sinds kort, dankzij een gift van een particuliere stichting, veertig hoogbegaafden speciaal bedient.

Ik heb in dezen de schijn bij voorbaat tegen me. In mijn standaardwerk Klein Woordenboek van het Nederlands Onderwijs vind ik bij het lemma ‘hoogbegaafde’ de volgende omschrijving: ‘Hoogbegaafde: leerling uit de betere milieus die hetzelfde presteert als een zwakbegaafde.’

Ahum…  Hoe dan ook, op Hageveld werken ze geestdriftig met de VIA-methode, een soort viagra voor degenen die van het gewone onderwijs niet opgewonden raken, zeg maar. Onderwijs op maat, maximale flexibiliteit, kinderen mogen hun ‘eigenheid’ (?) weer laten zien, autonoom denken… je hoeft niet hoogbegaafd te zijn om de reeks af te maken.

En ze hebben ‘Voer van buiten’! Lerares Sabine Heupers legt uit dat ze bedrijven en interessante sprekers binnenhaalt die speciale opdrachten voor de doelgroep verzinnen. “We hebben wel eens gehad dat de leerlingen een betere oplossing vonden dan de professionals van KLM.” De slotzin van het artikel is ‘Onlangs kwam Tweede Kamerlid Esther Ouwehand op bezoek.’

Ouwehand staat op de bijgeplaatste, vage, foto – met opgeheven vingertje. Zo te zien legt ze de werking van het lichtknopje uit.

VIA-klas

Op de achtergrond staat een whiteboard, met daarop de woorden
MUZIEK HIP HOP THEORIE
RAP: TAAL – ZANG
BLING BLING
Lage broeken.

Ik hoop toch wel dat dat er nog stond van de vorige les, van een gewone Atheneumklas.

2 reacties op “VIA”

 1. Wat is je punt? Mijn zoon gaat naar Hageveld. Niet naar via, maar hij slaat wel een klas over op de lagere school, omdat hij ook hoogbegaafd is (en Asperger heeft). Hageveld probeert iets voor deze kinderen te doen. Te hopen is dat de ouders niet te veel pushen. Een eerdere ervaring met een school in Velserbroek was frustrerend, omdat veel ouders willen dat alle aandacht naar HUN kind gaat en het geheel niet in beeld blijft.
  Jij bent leraar, dus ik hoop dat je ook begrip hebt, maar dat haal ik niet uit je stuk. Ik kan je in ieder geval genoeg vertellen hoe wij het als ouders beleven als je het onbegrip van scholen tegenkomt en het onbegrip van andere ouders.
  Mijn zoon gun ik vooral een normaal jongetjesleven, maar met zijn “handicap” lukt dat gewoon niet goed.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Marcel: Er is geen punt. Wel schoot ik hard in de lach toen ik die teksten op het bord las.
  En verder: sommige van mijn beste vrienden hebben Asperger, andere zijn dyslectisch, enz. dus ik weet wat een worsteling het kan zijn. En elke goede leraar is begaan met een goedwillende, tobbende leerling die vastloopt.
  Tegelijkertijd wantrouw ik scholen die goede sier maken met hun ‘onderwijs op maat’ etc. En sommige OUDERS van hoogbegaafde kinderen schuiven het falen van hun kind wel met erg grote vanzelfsprekendheid af op de school. Zo van, mijn kind heeft een IQ van 132, hoe kan men dan van hem verwachten dat hij zelf zijn agenda invult en zijn boek inkijkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *