Ga naar de inhoud

De laatste dualist

Ooit had ik bijna een dagtaak aan mijn dichtstbijzijnde favoriete provincie, de provincie Noord-Holland. Maar op een goede/kwade dag barstte de bom, en de laatste keer dat RaDa’s eigen knuffelgedeputeerde werd gesignaleerd, bij een interview met NRC, droeg hij een kamerjas. Nog geen sing-singpakkie – het wachten is op het eerlijke proces wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

Het is niet dat ik helemaal nooit meer aan Hooijmaijers denk. Vanmiddag nog, in de Spekstraat, zak ik een geparkeerde koe

koe zonder ton

en ja… dan zie ik Ton weer fier door de Kalverstraat lopen voor die promotiecampagne (zie de RaDa-klassieker Man met Koe).

Die tijden zijn voorbij – ze hebben Schoon Schip gemaakt aan de Dreef. Onder CvdK Johan Remkes gaan alle bestuurders en ambtenaren fluitend en zingend naar hun werk. Niks angstcultuur. ‘s Ochtends de ramen wijd open voor een frisse wind, dan poetsen ze eerst eendrachtig de processen transparant en vlooien minieme ongerechtigheidjes uit elkaars integriteit. Zo, de dag kan beginnen!

Hé, een dissonant!

Eric Geels

PvdA-statenlid Eric Geels gooit de kont tegen de krib. Strikt genomen is Geels duo-statenlid (betekent dit dat hij maar met één bil op het pluche zit?). Hij verwijt zijn fractie een weke ruggengraat; men eet gedwee uit de hand van de Gedeputeerden of laat zich piepelen door de ‘straatvechters’ van de VVD. Maatschappelijke idealen worden verkwanseld om de coalitie te beschermen of om de eigen carrière te bevorderen. Het lijkt godbetert de politiek wel!

Bij zijn eerste fractievergadering bevreemdde het Geels dat de PvdA-gedeputeerden gezellig aanschoven, zo lees ik in het HD. Alle neuzen dezelfde kant uit, alle handen op één buik. Sommige Statenleden dachten dat een barricade iets was wat je bij de Gamma kocht om de barbecue uit de wind te houden. Kortom, het duo-statenlid mist dualisme.

De twee voorbeelden van labbekakkigheid die hij aandraagt, zijn de weigering zich sterk te maken voor een alternatieve tracé voor de Duinpolderweg (N206-A4) en de Fast Flying Ferry (mijn FFF!). De PvdA wilde de draagvleugelboot in principe wel houden, maar ja… maar ach… maar eigenlijk… pfff.. nou vooruit, dan maar niet… 

Eric Geels gooit nu het bijltje erbij neer. Hij stelt een daad. Al zal hij er het dualisme niet mee redden. Ze zijn waarschijnlijk blij dat ze van hem af zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *