Ga naar de inhoud

Meer meeuw

Beknopt historisch overzicht: mijn eerste stukje over meeuwenoverlast dateert van 2005. Witte Wraak begint met een paar samples van het meeuwenrepertoire.

Ze martelen baby’s hier op het dak.
Ze pikken in weerloze hyena’s.
Ze rijten de nieuwe dakgoten uiteen.
En alles elektronisch versterkt door BOSE.

Eerdere jaren speelde het probleem niet zo. En voor wie het niet zelf ondervindt, is het misschien lastig voor te stellen dat dat nachtelijk gekrijs aan je gaat vreten na een paar weken. Zo tegen augustus. Als de jonkies leren vliegen en hun doodsangst uitgillen en de ouders teruggillen dat die krengen zich niet zo moeten aanstellen. De ruimte tussen de twee huizenrijen waar ze nestelen functioneert als een soort klankkast, waardoor alles twee keer zo hard klinkt. Dan word je er gestoord van.

In 2011 verbaasde ik me over de excessieve burgerlijke gehoorzaamheid toen een grote meeuwenkolonie aan de Verspronckweg niet verwijderd kon worden vanwege de tijdrovende procedures. De gemeente had toen inmiddels wel een poster vervaardigd. ‘Geef meeuwen geen eten’, stond er op – als we ze laten doodhongeren, worden ze vanzelf stil, was de boodschap. De politiek was er in ieder geval mee bezig. Dacht ik. Dacht ook Merijn Snoek van het CDA.

Alleen zijn we nog geen stap verder, blijkt nu, door nalatigheid van B&W. Snoek in Compacte Broer het HD (23-7): “Ik baal. We trekken al een jaar aan dit dossier en dan blijkt de gemeente niet op tijd de informatie te hebben geleverd aan het rijk.”

Rob van Doorn (destijds wethouder, nu politiek vluchteling te Amersfoort) sloot zich aan bij een verzoek van Leiden om meeuweneieren te mogen verwisselen (lijster- en nachtegaaleieren ervoor in de plaats?). Het komt erop neer dat Leiden een met redenen omkleed verzoek indiende en dat Haarlem (en ook Alkmaar) daar een P.S. onder zetten: ‘Ja, prima, ook namens ons.’

Daar sta je dan als lokale dossiertrekker. De Leidse meeuwen overwegen te migreren naar Haarlem. In het gekrijs van de onze hoor ik steeds vaker hoongelach. Ze wanen zich onaantastbaar. Van de politiek hebben ze niks te vrezen en de genetisch gemanipuleerde meeuw met uitsluitend trilfunctie laat volgens wetenschappers nog wel even op zich wachten.

P.S. Onderstaande ansicht kocht ik vorig jaar in Berwick-upon-Tweed, waar ze het antwoord op de meeuwenplaag ook nog niet hebben gevonden:

meeuw

9 reacties op “Meer meeuw”

  1. Herten. Zwijnen. Rupsen. Ganzen. Meeuwen. Ik krijg steeds vaker het gevoel dat de natuur aan het terugslaan is….

  2. Ook hiero inmiddels Zijlweg-Delftstraat: AH, een viskraam en (per september weer) honderduizenden scholieren die van alles wegflikkeren (toch nie lekker…), gegarandeerd recept voor meeuwen met hun aanhoudend gekrijs. Er is er altijd één bij die ochtendienst heeft en die om 5 uur de anderen wekt (de meeuwen en vervolgens de slapende mensen die hun ramen open hebben vanwege de warmte). Tot twee jaar geleden zingende merels in de tuinen achter. Vandaag de dag geen merel meer te horen. Geef mij dan desnoods maar duiven, die maken niet zo’n teringherrie.

  3. Zo eens met Harry (dag Buurman ergens vlakbij). Vanmorgen was ik weer heeeeerlijk op tijd wakker.

  4. En oh ja… ze zijn iets te groot voor onze kat. Die eet wel veel muizen, maar die meeuwen… dat is hem nog niet gelukt!

  5. ‘pleisters’ mag blij zijn dat z’n kat niet is aangevallen. ‘Harry’ geeft het probleem feilloos weer: onze fijne medeburgers flikkeren teveel eten op straat. Net als bij karpervissen: ruim van-te-voren veel voeren dan komen ze erop af ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *