Smoke the herb

Afgelopen vrijdag zat ik met een vriend op een aardig terrasje aan een kanaal in Amsterdam-Noord toen wij brutaal werden overvallen door twee gemotoriseerde hoveniers met dermate krachtige maaiapparatuur dat de sorbets en witte wijn vanaf de oever waar zij hun operatie uitvoerden (5 meter verderop) werden besprenkeld met stuifzand en onkruidhaksel.

Was het kinnesinne? Een afrekening? Omdat wij zichtbaar genoten van onze verfrissingen en zij zweetten in hun dienstkleding met capuchon en oorbeschermers??

Maar nee, ze bleken zich van geen schuld bewust. Het is kennelijk overal hetzelfde. De RaDa-reda heeft zich al vaker verwonderd over het geweld en de onverschilligheid waarmee gemeentelijk groenonderhoud gepaard gaat (zie Grondoorlog, Man met zeis gevraagd en Langs de Delft). En over de inzet van machines waar de gemiddelde burger geen weet van heeft, zoals de grasbrander (zie Verschroeide Aarde). Maar het kan altijd erger. Vanmiddag bij de Verspronckweg zag ik een fietser een noodstop maken bij een manoeuvre van…

holy smoke

Ah, onkruidverdelging! Een désherbeur thermique, maar dan XXL. De rookontwikkeling was aanzienlijk en er likten vlammen onder de carrosserie vandaan. Het was behelpen voor de bestuurder op die stenenstrook en om nou te zeggen dat hij maatwerk leverde…

weedburner

En als groen en duurzaam kan zulk onderhoud moeilijk worden bestempeld.

geschroeide tegels

Het zijn keuzes die de gemeente maakt. Alleen, waar ik nou benieuwd naar ben, wie maakt die keuzes? Het moeten ambtenaren zijn die met een maniakale grijns door zo’n catalogus bladeren en bij het opstellen van hun verlanglijstje vooral kijken naar motorvermogen, tankinhoud en pure vernietigingskracht. En fuck the environment!

gung ho

8 gedachten over “Smoke the herb

 • 25/07/2013 om 19:03
  Permalink

  Beste Dagkladderaar,
  Nog nooit zo vaak het Raarlems Dagklad gelezen als deze vakantie. Dankzij de aankondigingen van de oud-stadsdichter van Haarlem op Facebook! Oftewel: moet je dat niet zelf eens doen?
  Groeten uit Castricum

 • 26/07/2013 om 00:29
  Permalink

  @Jelle: Ja, Facebook… die slag heb ik gemist. Maar of ik de inhaalslag wil maken? En 700 vrienden wil? Het RaDa is al acht jaar 24 uur per etmaal open, dus als de mensen het nu nog niet weten… Maar zo’n Facebookduwtje van deze of gene bezorgt me altijd wel een stel extra bezoekers, dat zeker. Groeten terug!!!

 • 26/07/2013 om 09:31
  Permalink

  geen FB??????????? Ik zal dan maar je Raarlem Dagklad op FB voor je gaan delen?

 • 26/07/2013 om 10:03
  Permalink

  @Angela: LIKE!

 • 26/07/2013 om 19:28
  Permalink

  Ja! Maar! Wegbranden is dus wel de groene en duurzame optie. Heb ik me laten uitleggen. Want werkt beter en langer dan gif, zonder nare bijwerkingen.

  Ik vind die grote brulbakken stiekem wel mooi trouwens. Maar liefst vanaf achter dubbel glas, dat wel.

 • 26/07/2013 om 22:55
  Permalink

  @Anna: Groen en duurzaam? Als jij het zegt… Het ziet er anders anders uit. Ik dacht eigenlijk dat ze geen gif meer gebruikten, maar ik zie net een oud RaDa stukje (2005) waarin er sprake van is dat gif weer werd toegestaan. Met een aanvullend voorstel van Groen Links: http://www.dagklad.nl/2005/04/29/tegeltjeswijsheid-in-de-jungle/

 • 27/07/2013 om 13:56
  Permalink

  Vorige week met verbazing gekeken naar hoe gemeentewijs achter mijn huis de heg werd gesnoeid.. Heb net even gezocht op internet voor een plaatje, het was zo’n soort ding: http://www.becxtuinmachines.nl/site/wp-content/uploads/MA420D.jpg. Een spastische blinde met ziekte van Parkinson was met een kettingzaag toch fraaier resultaat gekomen…

 • 27/07/2013 om 18:34
  Permalink

  @Richard: En zo’n arme heg kan niet wegrennen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *