Ga naar de inhoud

Scorend vermogen

De première heb ik gemist, maar wat een intrigerend filmpje! De maker, André Rooijmans (een stadgenoot, stadgenoten!), leidt het als volgt in:

Het Scorend Vermogen van de lach. Of van huilen wellicht. Of van een grafiettekening. Of de dood. U zegt het maar. In ieder geval was de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il en het daarbij horend verplicht huilen van de bevolking inspirerend genoeg voor de Haarlemse beeldend kunstenaar Pieter Zwaanswijk om er een huilend schilderij van te maken. Zijn model Wigbolt Kruijver (al 30 jaar!) creëerde 13 verschillende huilers die Zwaanswijk tot één geheel samenbracht. Voor een expositie maakte Pieter Zwaanswijk een installatie van dit schilderij door Kruijver elke huilende figuur ook daadwerkelijk met geluid te laten huilen.

Huilen from André Rooijmans on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *