Ga naar de inhoud

Zerken en zo

In Zuid-Amerika vierden ze dit weekeinde Los Dias de los Muertos, waarbij de doden worden vertroeteld en gefêteerd, en de levenden zich graag als geraamtes uitdossen. Ik liep gisteren, één dag na Allerzielen, met mijn moeder over het Schosshaldenfriedhof bij Bern – onze zerkenwandeling was een bijvangst, we kwamen er toevallig langs op weg naar het nabijgelegen Zentrum Paul Klee.

Schosshaldenfriedhof

Geen poespas en macabere rituelen daar, maar niettemin zullen een paar dingen me voorlopig bijblijven. Grappig waren de twee trimmers die ik op het gras tussen de graven zag hollen.

grafrenner

Grappig omdat ik bij mijn voordracht ‘Wandelen Anders’ (‘Loper in Ruste’) het hollen op een kerkhof zelf had aangeprezen als bevrijdend en grensverleggend.

De begraafplaats was ruim aangelegd (oorspronkelijk in 1877 en nadien enige malen uitgebreid) en de verscheidenheid aan monumenten was opmerkelijk. Dit sculptuurtje sprak mij erg aan, in zijn dwarse zie maar, het-kan-alle-kanten-oppigheid. Het doet denken aan de grappige engelen die Klee schilderde toen zijn einde naderde.

grafmonument

Schreef ik daar ‘verscheidenheid’? Maar wat waren deze ‘einheitlichen, schlichten Sandsteinkreuzen’? Eerst dacht ik dat het de ereplek was voor de oudste knarren van de stad – ze waren bijna allemaal 85 of ouder geworden. Oh… uitsluitend vrouwen? Pas later las ik op de plattegrond dat hier de zusters diaconessen lagen.

PB030021

Het mooiste was dit verwaarloosde standbeeld, bij het graf van een man die leefde van 1849 tot 1914. Hoe wil je de vergankelijkheid beter illustreren?

standbeeld kerkhof

De schone heeft in de loop der jaren een kleedje van mos aangetrokken.

verval

En haar mascara loopt door.

close up

Maar ze blijft. Zo’n bodyguard wens ik iedereen toe t.z.t.

4 reacties op “Zerken en zo”

  1. Op die begraafplaats ligt ook de uitvinder van catenaccio, Karl Rappan! Mede dankzij dit systeem versloeg het door hem gecoachte Zwitserse elftal de Duitsers bij het WK van 1938. Ben nooit in Bern geweest, maar toch zou ik zweren dat ik het door jou gefotografeerde prerafaelitische beeld al eens elders gezien heb. Op Pere Lachaise? Rara.

  2. @Harrie: ja, zo’n gevoel had ik ook – misschien komt het beeld wel uit een fabriek en zit er onder het mos een streepjescode verstopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *