Ga naar de inhoud

Weggeeflijsten

Wegwerpartikelen waren mij bekend, maar weggeeflijsten? Goudkleurige, kitscherige afdankertjes, overgebleven nadat een schilderij vakkundig van een nieuwe lijst was voorzien? Ik zag ze vandaag in de ruime, sfeervolle werkplaats van Frans de Roo aan de Koudenhorn, waar ik met de huisdichteres op goed geluk binnenliep. Frans stelt zulke lijsten beschikbaar aan kunstenaars.

spiegelpaleis

In de linkerspiegel een glimp van de restaurateur/lijstenmaker en hieronder zijn visitekaartje – nou ja, een naambord gemaakt door een vriend van hem.

Frans de Roo

De ontvangst was zeldzaam hartelijk. We werden meteen meegetroond. Moet je zien! Een liefhebber had een kist met brokstukken opgeduikeld in Engeland. Stucwerk.  Hij hoopte dat Frans er nog iets decoratiefs van kon fabrieken – een ornament voor boven de keukendeur, of iets dergelijks. Bladafval, vruchten, bloemen…

ornament

Bij de uitstalling op de tafel lagen prints van 17e eeuwse gravures ter inspiratie, en een verse ananas naast een beschadigde, vergulde houten. Hier werd niet zomaar wat gefröbeld.

Aan een naburige tafel waren twee stagières bezig het vak onder de knie te krijgen en ze hadden zich geen betere leermeester kunnen wensen, afgaande op Frans’ enthousiasme en het krankzinnige assortiment lijsten, spiegels, meubilair, boeken en curiosa (zie ook hier op zijn eigen website). Er stonden 18e eeuwse lijsten in het gelid en daarnaast een rij 19e eeuwse. Er hingen kunstzinnige foto’s, ikonen en knuffels. En aan alles kleeft een verhaal, bleek uit mijn korte steekproef. Alleen moet ik nog eens terug om te vragen hoe het zit met deze teddygroom.

teddygroom

1 reactie op “Weggeeflijsten”

  1. Wat een mooi idee om deze lijsten te verzamelen en weg te geven aan kunstenaars. Ik kan me ook goed voorstellen dat een vakkundig schilder ze opknapt en hergebruikt voor schilderijen. In ieder geval is het zonde om weg te gooien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *