Ga naar de inhoud

Geen Paswerk

Jan Nieuwenburg in lompen en metalen – de Haarlemse wethouder wil twee kringloopwinkels opzetten teneinde mensen van Paswerk emplooi te kunnen bieden. Om de nieuwkomers een ‘kontje’ te geven, stelt de Wethouder van Economie een onorthodoxe maatregel voor: ‘zijn’ winkels krijgen het monopolie op de inzameling van huisraad en textiel. Concurrentie is leuk, maar je moet er geen last van hebben.

Rataplan, de Bijna Gratis Markt en andere spelers in het lokale tweede-, derde- en meerderehandsgoederenverkeer werden compleet overvallen door het gemeentelijke plan, dat volgens Nieuwenburg is uitgebroed door het bestuur van De Schalm (dat lijkt me overigens geen aanbeveling, RaDa-reda) en door hem is overgenomen, gratis of voor een zacht prijsje.

Nou zou je denken dat gemeente, Paswerk en de verzamelde hergebruikers / opkopers /recyclisten/ kringlopers eerst met elkaar praten; maar nee, dat gebeurt pas ná de ophef, nadat ieders humeur al grondig is verpest en de betrokkenen met een gezicht van ouwe lappen zijn aangeschoven aan de onderhandelingstafel.

Overigens maken ook andere Haarlemse bedrijfstakken zich zorgen over deze oneerlijke bevoordeling van Paswerk. Henk Ossewit, voorzitter van het Frituurwezen Kennemerland: “Wij zijn vooral beducht voor de presidentwerking. Wie zegt mijn dat Paswerk binnenkort geen snackbarketen opzet? Waarna de gemeente verordonneert dat hun snackbars in deze regio het alleenrecht krijgen om olie te verhitten?!”

********

Grappig in dit verband: wij namen vorige week van een vriendin een ronde salontafel over, waarmee de oude, rechthoekige overbodig werd. De huisdichteres was altijd bang dat ze heur menisci stootte aan de punten. Hij had twaalf jaar dienst gedaan, zag er nog goed uit, maar wat doe je ermee?

oudvuil

Eerst wilden we hem bij het grof vuil zetten, waarvoor we toch al een afspraak hadden. Dat voelde niet goed, dus we parkeerden hem ergens in de woonkamer. Marktplaats? Tamtammen onder bekenden? Alleen, dit weekend nattevingerde ik door de NRC en zag daar deze reclame van Tafelnaarwens:

nrctafel

Met een metalen onderstel, net als de onze. ‘Onze kracht is dat dat wij ver gaan om uw wensen en ideeën volledig te begrijpen’. Even begon ik te twijfelen – de tafels waren op het eerste gzicht identiek. Stond ik op het punt een blunder te begaan? Maar nee, we willen van dat ding af. Dus mocht iemand geïnteresseerd zijn: RADA-exclusief, faux-NRC-meubel! Afmetingen: 40 hoog, 70 breed, 114 lang. Stuur een email en haal dat ding op voordat Jan Nieuwenburg het verbiedt.

2 reacties op “Geen Paswerk”

  1. Mooie afsluiter van de directeur van Paswerk in stuk van Margot Klompmaker (HD – 18 -12- 2013): ¨Er ligt een collegebesluit. Er is over nagedacht.¨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *