Ga naar de inhoud

Bakenessertoren gezocht

Haarlemse kerken mogen graag een stoelendans doen, dat schreef ik al eens eerder, en vooral de pas de deux van de Bakenessertoren en de Bavotoren blijft fascineren. Als je te voet de kronkels van het Spaarne volgt, moet je steeds drie keer nadenken hoe het kan dat de dichtstbijverwachte verder weg staat dan die andere. B&B spelen onder een hoedje en telkens weer leggen ze je in de luren, hoe lang je hier ook woont.

Vandaag vanaf de Gedempte Oostersingelgracht fotografeerde ik een nieuw gezichtsbedrog: nu was het alsof ze naar elkaar toe waren gekropen en deel uitmaakten van een en dezelfde kerk. Links / rechts de Bavo (doorhalen wat niet van toepassing is).

bakenessertoren en bavo

Het zwerk is vaak mooi in deze tijd van het jaar – of zou het zijn dat de verzamelde meteo-mannen bij de tv-journaals ons bewuster hebben gemaakt van zonsondergangen en wolkenformaties? Hoe dan ook, deze gaat niet naar de NOS. Ik maakte hem vanavond vanaf het terras van Zuidam, bij Molen de Adriaan.

decemberspaarne

Links / rechts de Bavo (doorhalen wat niet van toepassing is). En jee, nu ik toch bezig ben: deze is van een paar weken geleden – vanaf de Hooimarkt is de Bavo goed te herkennen. Maar staat de Bakenesserkerk nou ineens aan de andere kant van het water, naast de Molen?

spaarnegloed

3 reacties op “Bakenessertoren gezocht”

  1. Het menselijke brein heeft de reputatie grillig te zijn. Maar dus mooi niet als het om ruimtelijke oriëntatie gaat. Dan is het grid van de plattegrond van Manhattan al bijna te fantasierijk. Het heeft de neiging recht te maken wat krom is, schreef ik al eens eerder in een comment. Dat verklaart een groot deel van dergelijke zinsbegoochelingen. Ik woon bij elkaar al zo’n 30 jaar in Haarlem en ik beleef er lopend vanaf de Hooimarkt nog steeds plezier aan. De vraag die me intrigeert is of mensen die aan dit deel van het Spaarne wonen of zeer frequent over deze rivier varen hier ook last van hebben. M’n vermoeden is van niet, omdat hun bewustzijn van de bochten te sterk is om zich in de luren te laten leggen. Van je blogs met ‘psychogeografische’ thema’s, zoal deze en Loper in ruste, geniet ik overigens zeer!

  2. @Harrie: dank, fijn om te horen! En als het om grillige stadswandelingen gaat zou jij me waarschijnlijk nog wel een paar tips kunnen geven. Ik hoorde laatst iets over twee (jouw) kinderen en een (jouw) hond die beurtelings een afslag mochten kiezen in een vreemde stad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *