Ga naar de inhoud

Haarlemliefde

How do I love thee? Let me count the ways! –

bordupoort3

I love thee to the depth and breadth and height
My soul can reach, when feeling out of sight
For the ends of Being and Ideal Grace

bordupoort2

I love thee to the level of everyday’s
Most quiet need, by sun and candlelight –


bordupoort1

I love thee freely, as men strive for Right, –
I love thee purely…

borduurhaarlem

Ja, dat sonnet van Elizabeth Barret Browning gaat nog even door in zijn opsomming van manieren waarop je kunt liefhebben. Ik moest er aan denken toen ik in een kozijn aan de Zijlstraat deze bescheiden Haarlemexpositie zag – naast het bordje ‘hier geen fietsen plaatsen’.

Er zijn talloze manieren om van Haarlem te houden. Je hebt Fikkerman, Cerutti, Jaap Pop, Martin Busker, Eric Coolen, Nuel Gieles, Henk Vijn of Fredi Kuiper. Je kunt een sprankelende poëziebundel aan de stad wijden. Je kunt een mooi blogje schrijven over de Amsterdamse Poort, je kunt die Poort fotograferen, je kunt er slecht afgestelde schijnwerpers op richten. Maar dit zou ik hard core Haarlemliefde willen noemen. BORDUREN! En als je dan klaar bent, ga je even naar buiten om een nieuwe vingerhoed te kopen en dertig klosjes garen en hoppa… daar ga je weer: Vicit vim virtus!

4 reacties op “Haarlemliefde”

  1. Onderschat het niet: borduren, zelfs niet van een voorbeeld of een voorgedrukt borduurkatoen. Maar het echte werk, de zelfontworpen merklap met pak hem beet de Bakenessetoren, de BAVO, de Waterpoort en de Vishal is definitief ten ondergegaan in een world of fingersnapping bitches. Haast,haast,haast………………

  2. @schulp: SCHULP!!!!!!!!!!!!!!! (ben altijd blij met je reacties, maar deze in het bijzonder!)

  3. Marius, ik ben het helemaal met je eens. Een paar jaar geleden tikte ik tijdens de koninginnedagvrijmarkt onderstaand kant-en-klare borduurwerk op de kop (voor twee euro, inclusief lijst). Helaas mocht ik het van mijn echtgenote niet in de woonkamer ophangen. Het siert nu een van de muren van mijn werkkamer op het Noord-Hollands Archief.

    Klik hier

  4. @Maarten: binnenkort een leuke tentoonstelling voor onze doelgroep – HAARLEM GEBORDUURD ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *