Ga naar de inhoud

Deo Neo

Vijf jaar geleden schreef ik hier een stukje over de kale vlakte rond de Heilig Hartkerk in de Kleverparkbuurt, op het terrein waar ooit ziekenhuis St. Johannes de Deo stond. Inmiddels is het aanzien van de omgeving aanmerkelijk veranderd.  Ze Neodeoën daar behoorlijk door.

neo deo

Voor een eindoordeel over het project als geheel is het veel te vroeg – er wordt nog driftig gebouwd, dus hoeveel ‘lucht’ er uiteindelijk tussen de woningen blijft kan ik niet inschatten. En voor zo’n gebouw als het bovenstaande krijg ik de handen niet op elkaar.

deo neo

Bij de huisdichteres hebben de architecten alvast een wit voetje gehaald. Die is altijd op zoek naar torentjes – ‘schrijftorentjes’, waar ze boven het gewoel van gewone stervelingen verheven, in alle russsst zou kunnen werken aan haar oeuvre. En kijk toch eens wat we zaterdag zagen, aan het eind van één van de nieuwe, net bewoonde straatjes waarvan ik de naam nog niet eens ken, hetzelfde als op de foto hierboven:

neodeotoren

Het zal wel een ‘citaat’ zijn, want qua vorm past het uitstekend in de omgeving, bij de kerk en bij het oude zusterhuis. En met zo’n decoratief maantje erbij… Alleen om er sonnetten te bakken is het helaas minder geschikt.

2 reacties op “Deo Neo”

  1. Dit torentje vervangt het origineel dat boven op de kapel stond. Ik heb daar nog een foto van. Het torentje was verrot en restaureren was te duur. Zestien jaar geleden. Het ligt sindsdien in Santpoort bij een aannemer opgeslagen. Misschien eens kijken?
    De teloorgang van het torentje was een klein verdriet van Haarlem. Maar nu is de oorspronkelijke toren vervangen door een modern, stalen exemplaar. Wel helemaal de oude vorm maar nu doorluchtig. Alsof een striptekenaar, een liefhebber van de klare lijn, pennenstreken door de lucht krast.

  2. Een torentje bij een aannemer… dat lijkt me een leuke excursie! Ik ben sinds gisteren geveld door de griep (ook klein verdriet), maar misschien past het in mijn revalidatieprogramma over een tijdje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *