Ga naar de inhoud

Kies, kras, gras

Wat moeten onschuldige toeristen hiervan denken? Argeloze niet-Haarlemmers, die geen weet hebben van de reeks ondernemende ondernemers die op de vluchtheuvel van het Verwulft zijn slag dacht te slaan?

De RaDa-reda schreef in 2006 een stukje over de ‘Rotte Kies van Haarlem’ en de faillissementenestafette op die plek. Destijds stelde ik voor er een gebruikersruimte te vestigen, maar nee… anderen wisten het weer eens beter en zie hier het gevolg:

reclamezuil verwulft

Vanuit de verte lijkt het of Easyjet er een hangar heeft neergezet; bij nader inzien is het www.officehotel.nl dat hier werft. Op zich geen gek idee, een soort Stundenhotel, maar dan voor kantoornomaden. Alleen, deze reclame is wel erg primitivistisch. Dat hotel is van mij en die vluchtheuvel is van mij, zal Luigi Prins hebben gedacht. 1+1=2. Appeltje eitje en wie maakt me wat? En dat op de plek waar de VVV de stad de laatste jaren in de etalage zette. 

In de Kleine Houtstraat zag ik een onvermoed apparaat. Een soort schuimspirograaf, leek het. Esthetisch zeer bevredigend om naar de steeds veranderende patronen op de ruit te kijken.

antikras

Helaas gaf de glasbewerker weinig sjoege. “Voor de krassen”, antwoordde hij op mijn nieuwsgierige vraag. Mijn repliek zal hem ook niet hebben geïnspireerd: “Ah… om ze te verwijderen?” Dialogen, je moet er wel wat voor doen… 

Verder werd ik vandaag getroffen door een groenpalet aan de Schotersingel, op de plek waar een aantal maanden een bouwcontainer stond. Die werd onlangs verwijderd en zo werd het stille lijden zichtbaar van het ontkiemde gras, dromend van licht en lucht. En dan met je prille kracht tegen iets oplopen; je afvragen wat je verkeerd doet, waarom je zo bleek blijft en honger hebt… En toch niet opgeven! Doorgroeien op wilskracht. Sommige scheuten hadden een lengte van 25 centimeter.

groenen

Rutger Kopland zou niet meer talen naar jonge sla als hij het had gezien.

6 reacties op “Kies, kras, gras”

  1. Kan er niet beter een openbaar toilet komen op, of liever gezegd onder die Verwulftse vluchtheuvel?

  2. @Harrie: Ja, vandaar ook mijn berichtje. Leuk, die tekst: “Het Verwulft, ziende naar het Westen.” Dat kan, bij nader inkijk, alleen een ambtenaar bedenken.

  3. Ik weet het nooit als ik zo’n logje schrijf; misschien ben ik wel de enige die zoiets leuk vindt. Maar vandaag liep ik weer langs dat wilskrachtige gras. Een middelbare vrouw en een jongen in de studentenleeftijd bestudeerden aandachtig de vitaliteit van alle groene en groen bedoelde groeisels. Geestverwanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *