Ga naar de inhoud

Steekpartij

Een belabberde opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen – 42% wordt voorspeld. De politiek staat op sterk water bij veel burgers. Zo niet bij de RaDa-reda.

Ik passeerde een krantenrek en bij de HD-kop Steekpartij in Borskistraat zag ik onmiddellijk leden van de zoveelste obscure lokale groepering voor me, een one issue partij – folderaars die (met Napoleonsteek?) dongen naar de gunst van de bewoners en pleitten voor instelling van de nationale breiplicht of afschaffing van het verboden steekwapenbezit. Steken houdt je jong en lenig en kan zowel binnen als in de openlucht beoefend worden. Stem Steekpartij, lijst 23!

Er zijn dagen (doorgaans maandag t/m zaterdag) dat de krant meer vragen oproept dan beantwoordt. ”Links’ of ‘rechts’ zegt de jeugd niets’ staat op diezelfde voorpagina en ik veronderstelde dat dat over de wetteloosheid in het verkeer zou gaan. Maar nee, dat was weer wel politiek – de Jongere blijft voor de Politicus even moeilijk te vangen als een reuzeotter in de Hofvijver.

Grappig: op diezelfde pagina staat ook een alarmbericht van Veilig Verkeer Nederland, dat een nieuwe app afkraakt die de verkeerskennis van jongeren dient op te krikken. Je ziet het voor je: jongeren die op de fiets naar die app loeren en (hoezo links of rechts?) op goed geluk een kruising overnavigeren.

Het HD is het stadium van ‘hond bijt man’ versus ‘man bijt hond’ allang gepasseerd. ‘Blinde vindt dode fietser’ staat er op pagina 5. Het wachten is op ‘Dode vindt blinde fietser’.

Ja, er gebeurt van alles op straat. Op elke straat, volgens rector Jan Zuelen van het Coornhert Lyceum in een artikel over drugshandel in en rond scholen. “Het is geen nieuws dat je tegenwoordig op de hoek van elke straat iets aangeboden kunt krijgen. Dat geldt ook voor leerlingen van onze school [dus niet alleen voor rectoren -RaDa-reda]. Ik heb niet het idee dat ik het totale overzicht daarop heb. Laat staan wat de leerlingen eventueel thuis gebruiken.”

HET TOTALE OVERZICHT… Zou Zuelen dat nou echt willen? Hoe sommige van zijn leerlingen in de grote pauze (op de fiets, tijdelijk clean, maar wel politiek gedesoriënteerd en zonder het verschil tussen links en rechts te kennen) een louche dealer naderen (is daar al een app voor – Wiet’s App?), onderhandelen, scoren en met een schooletui uitpuilend van verboden substanties weer aanschuiven bij de scheikundeles?

‘IQ 59 + speed + cannabis = groot probleem’ staat twee pagina’s verder – niet overgenomen uit de schoolgids van het Coornhert, maar het resumé van de rechtzaak tegen recidivist en multigebruiker Charles K., die in zijn eentje de reclassering tot wanhoop drijft. En dat brengt ons bij Sjaak Vrugt van de Opsteekpartij, die oppert een coffeeshop te stichten in een leegstaand pand bij winkelcentrum Schalkwijk – een achterstandswijk if ever there was one. Ga maar na, op sommige straathoeken staan daar meerdere dealers en nul rectoren (een Lyceum is er immers niet).  Oh, wacht, het mag van Vrugt ook een bibliotheek worden (of een Bibliblowtheek? – RaDa-reda). Dat laatste is misschien een ideetje voor ondernemer Dennis Heijn?

Diens boek ‘Je kan bomen alleen ontwijken als je vaart hebt’ komt 12 maart uit. Hadden we het niet over vragen en antwoorden? Het interview met Heijn staat er vol mee. Neem een passage als deze: ‘Als iemand niks wil leren dan leert hij ook niks. De soefimeester Inayat Khan zegt: mijn werk is om een leerling te helpen het uit te vinden voor zichzelf, om te ontdekken voor zichzelf wat waar is en wat niet. Hij is slechts een leidraad langs het pad. Hij is degene die het licht dat al in de leerling aanwezig is, aansteekt.’

Dit was bijvoorbeeld een antwoord. Dit blog is al zo lang dat niemand het helemaal zal lezen, dus ik kan net zo goed nog even wijzen op het berispelijke verslag van Frenk Klein Arfman van een kennelijk geslaagde discussieavond over het ‘Marokkanenprobleem’, met als bijzonderheid dat ALLE geciteerden zich bedienen van onbeholpen Nederlands. Dit is Muggenmeester Schneiders over de Top 25 van overlastgevers: “Het is geen kwestie van alleen straffen, maar juist ook bedoeld om kansen aan te bieden.”

“Wij moeten het licht die al aanwezig brandt aansteken met de leidraad”, had hij er nog aan toe kunnen voegen.

2 reacties op “Steekpartij”

  1. “Wij moeten het licht die al aanwezig brandt aansteken met de leidraad” Ah, Lucebert is niet dood.

  2. Jeetje, is Zuelen rector geworden? Zo leer je nog eens wat dankzij het Dagklad.

    Overigens beslaat dat ‘tegenwoordig’ wel een tijdsspanne van tenminste 15 jaar – volgens mij zijn de straat- en schoolpleinhoeken weinig veranderd. Maar ja, het nieuws moet wat natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *