Ga naar de inhoud

Dwergkerk

Bestaat het nog, dat tv-spelletje waarbij de deelnemers moeten raden welke antwoorden een dwarsdoorsnede van het Nederlandse Volk in zijn wijsheid had gegeven?

Noem tien koekjes: uhh… biscuitje, langevinger, krakeling, stroopwafel, die ene dat je dan altijd eerst met je tong de bovenkant aflikt…oja, café noir, uuuhhhhhhh, kokosmakroon, Enkhuizer koek, Weesper moppen, (“nog TWEE!”) Jan Hagel, van die bloempjes met in het midden een rondje met roze crème erin, nou, nee, hetkomtniet, doedanmaar pindarotsjes, nee bitterkoekjes, pffff, nee….. BASTOGNEKOEKEN!!!

Als je dit met Haarlemse kerken in het centrum zou doen kreeg je waarschijnlijk een top-10 met Bavo 1&2, de Nieuwe Kerk, Bakenesserkerk, Waalse kerk, Wilhelminakerk (tegenover de Deka), de Grote Vermaning (schuilkerk Frankestraat), de Josephkerk, de Groenmarktkerk en de Lutherse Kerk.

Van de week struikelde ik aan de Parklaan over een kerkje dat mij nooit eerder was opgevallen. Mijn schuld, want het staat er al sinds 1877 en een beetje hun schuld, want majesteitelijk en protserig is het gebouw niet bepaald. Zakformaat. Een dwergkerkje, of liever gezegd een Kapel.

zevendedagsbaptisten

Hier vieren de Zevendedagsbaptisten hun diensten. Afgaand op de website is dit wat hen bindt:

•     één geloof in onze Here Jezus Christus.
•     één doop door onderdompeling, na berouw en bekering.
•     één wet/ Gods Heilige Tien Geboden (inclusief het 4e gebod van de Sabbat).

Hoe simpel dat ‘één’ ook moge klinken, baptisten en aanverwante geloofsgemeenschappen kennen natuurlijk wel een respectabele traditie van haarkloven en bekvechten; ze splitsen zich sneller dan salmonellabacteriën in een lauwe garnalensalade. Op hun wiki-pagina vond ik dit handzame historisch overzicht van de laatste 500 jaar:

800px-Protestant_branches.svg 

Dus de Heer mag dus weten wat zich achter die onlangs opnieuw gevoegde gevel van Parklaan 21 afspeelt. Goed, heel veel wijzer worden jullie hier niet van, maar dat was ook niet de opzet. Ik wou eigenlijk alleen maar melden dat ik een schattig, bescheiden kerkje had gezien. Kijk, zo schrijven ze het zelf, boven de voordeur: Zevendedags-Baptiste Gemeente.

kapel Parklaan

1 reactie op “Dwergkerk”

  1. Een belangrijk punt van de zevendedagsbaptisten is dat niet de zondag, maar de zaterdag de bijbelse rustdag is. Enkele jaren geleden lag er in het Spaarne een schip met een spandoek dat hierop wees. Volgens mij loofde de schipper een fiks geldbedrag uit aan degene die kon aantonen dat de zondag in de bijbel als rustdag wordt genoemd. Overigens mis ik in de opsomming van kerken in het centrum de Janskerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *