Ga naar de inhoud

Kenaukeur

Kenau is in the air, het kan niemand zijn ontgaan. De maand maart baarde een Kenaufestival, een speelfilm, een Opera en twee tentoonstellingen: Vrouwen met Lef en Kenau Heldin of Helleveeg. Historica Els Kloek poogde in haar boek Kenau & Magdalena een verantwoord standbeeld van Simonsdochter Hasselaer te boetseren met de schamele krummeltjes die de geschiedenis heeft overgeleverd; wat dat aangaat, hadden fictieschrijfsters Tessa de Loo en Lydia Rood het eenvoudiger met hun romans.

Natuurlijk was er ook een karrenvracht merchandise (dat zou de gehaaide zakenvrouw Kenau goed hebben gedaan). Als de Jopenjongens ter verhoging van de feestvreugde géén Kenaubiertje hadden gebrouwen, zou er aan het Spaarne een volksoproer zijn ontstaan; dus dat bier kwam er. Jennifer Hoes ontwierp een Kenau-sieraad en wie Plan Nederland een warm hart toedraagt, kan charitatief gamen via www.kenausvrouwenleger.nl.

kenau

En het goede nieuws is… we zijn nog bij lange na niet verzadigd!! Vergeleken bij de huidige Kenauhonger was de honger in 1572 slechts ‘kleine trek’. Zolang het tij gunstig is, zullen talloze lokale creativo’s, idealisten en neringdoenden willen meesurfen op de Kenaugolf. As we speak wordt op diverse geheime plekken in de stad gebrainstormd over initiatieven en projecten. Hier volgt een tamelijk willekeurige greep uit het overweldigende aanbod.

Laten we klein beginnen, met de Kenau Magnetronmaaltijd. Raasdonders met spek en natuurlijk veel Spaanse peper – daar kan je de oorlog mee winnen! In de zelfverdedigingsbranche wordt met smart uitgezien naar de lancering van de Kenau pepperspray, de Kenau ploertendoder en vooral het Kenau stroomstootwapen (met KENAU-keur). Bij de drogist kunnen Kenau ontharingscrème en aftershave elk moment in de schappen verschijnen en Haarlemse couturiers werken hard aan een manwerende lingerielijn op basis van jute en kameelhaar.

Kenau streed niet alleen op de stadswallen; ook juridisch vocht zij menig robbertje uit, dus het zal niemand verbazen dat advocatenkantoor Dugt, Vlucht & Dugt Junior een speciale Kenauknipkaart introduceert voor grootprocedeerders. Is uw personeel na boerengolf en paintball toe aan een uitdagender bedrijfsuitje? Probeer ‘Pek en veren’ eens! De verdedigende partij beschikt over vaten kokende olie en partijen groen- en slachtafval, terwijl de belagers gammele ladders krijgen en geladen musketten. De besten blijven over – weer eens iets anders dan zo’n afgezaagde ontslagronde.

Het altijd commercieel denkende Kennemer Gasthuis pikt een graantje mee met Kenau de Opera-tie: patiënten worden verdoofd en gedesinfecteerd met genever. Ouderwetse chirurgijnen nemen hen onder handen met authentieke snijzagen en brandijzers (N.B. deze behandeling zit niet in het basispakket).

Op veel grotere schaal: deze zomer begint Dystopia, een reality soap van SBS19. Het beleg van Haarlem wordt dunnetjes overgedaan door een garnizoen BN-ers, die zich laten omsingelen samen met 3000 figuranten, levende have en de nodige proviand. Hoewel, de nodige…? Als de winter invalt, is het meel op en watertanden de deelnemers bij de aanblik van een schurftige straathond…

Wie was Kenau? Elke nieuwe interpretatie roept een reactie op. Met Mylou Frencken en Monic Hendrickx won Kenau aanmerkelijk aan vrouwelijke charme, maar er is onmiskenbaar sprake van een tegenbeweging. Zo broedt de volstrekt onbekende Haarlemse C-filmregisseur Barry Bikkel op een scenario waarin Kenau al het haar op haar tanden terugkrijgt; ‘Kenau de Kenau’ is de werktitel; voor de titelrol onderhandelt Bikkel met Dennis van der Geest.

Gaynau the Musical gaat in september in première; uitgangspunt hier is dat Kenau een pacifistische homo was, die tijdens het beleg liefst wanten en neuswarmertjes zat te breien voor een viriele Spaanse huurling op wie hij verkikkerd was. Omdat latere, preutsere generaties dit idee niet konden hendelen, hebben ze hem in hun legendes vermomd als de bekende ‘mannin’.

En dan te bedenken dat er ook steden zijn zonder Kenau… Snappen jullie hoe ze het doen?

Verschenen in het Straatjournaal maart ’14

2 reacties op “Kenaukeur”

  1. U brengt het als een grapje, maar die kant moet het wel uit. KenauKaas van Kenau Certified Cows, lokale wetgeving, vrijplaatsen voor wiet en paddo’s, Haarlem als bitcoinvrije zone.

  2. @Schulp: we zijn net door de lezers van Ouders van NU gekozen tot kindvriendelijkste stad – helpt dat ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *